Parfumeer het eten rijkelijk

Het is de laatste tijd een en al griesmeel bij mij thuis. Het zal wel een fase zijn waar je doorheen moet, maar vooralsnog is het heerlijk om in die fase te verkeren. Want wat is makkelijker dan een griesmeelpuddinkje vervaardigen? Niets eigenlijk. En wat is heerlijker dan een griesmeelpuddinkje? Dat ligt er natuurlijk wel aan wat je erbij geeft. Griesmeelpudding kan melig en zoet zijn, een soort brave stijve pap die amper voor een traktatie door kan gaan. Maar als je er wat citroen of sinaasappelschil doorheen raspt is-ie meteen al minder saai.

Wat ook kan is de pudding opdienen in een wolk van citroengeur – lepeltje citroensap erin, wat plakjes citroen eromheen leggen en dan met zo’n eetparfumverstuiver even pfft doen. De geurverstuivers zijn van Van Wees, de jeneverfabrikant, en ze zien er echt uit als parfumverstuivers. Ze bevatten wat ze bij Van Wees ‘esprits’ noemen, het fijnste van een geur, gestookt en gedestilleerd net als jenever. Over de citroenesprit zeggen ze bij Van Wees dat-ie zo geschikt is om, zonder alles te domineren, wat citroen makkelijk doet, toch die heerlijke citroengeur te hebben.

Het is gek maar als ik over hun citroenesprit lees voel ik al de stimulerende zuurte van zo’n citroenwolk. Ik heb ook rozenesprit van Van Wees, heerlijk en ze hebben nog talloze andere geursmaken – ook een leuk cadeautje (zie www.de-ooievaar.nl)

Alles van Van Wees is trouwens een leuk cadeautje. De jenever zelf ook. Laatst liet De keuringsdienst van Waarde nog maar weer eens zien hoe we voor de gek gehouden worden met jenevers. Een beetje jeneverdrinker wist dat al: aan graanjenever komt vaak geen graankorrel te pas en ook geen jeneverbes. Dat hoeft wettelijk niet. Alchohol gestookt van aardappelschillen is ook best. Je doet er wat water bij, voegt wat jeneversmaak toe en voilà, een echte Hollandse borrel.

Maar bij Van Wees gaat het zo niet, daar stoken ze jenever met jeneverbessen en met moutwijn. Ik zeg het maar, voor het geval er nog meer mensen zijn die echt van jenever houden.

Misschien dat we daar eens wat recepten mee moeten maken, jenever kan natuurlijk heel goed in een saus.

Maar eerst waren we dus nog in de griesmeel en nu zag ik in de laatste Delicious. een recept voor een griesmeel-yoghurttulband met citroen. Kijk. Die lijkt heel aantrekkelijk.

Griesmeel-yoghurttulband

 • 265 g griesmeel
 • 165 g suiker
 • 1 tl gemberpoeder
 • 2 tl bakpoeder
 • 180 g gesmolten boter
 • 1 tl vanillesuiker
 • 250 ml yoghurt
 • 1 citroen in dunne plakken
 • 3 tl suiker glazuur:
 • 65 g poedersuiker
 • sap van 1 citroen
 • 1tl vanillearoma

Verwarm de oven voor op 170 graden. Vet een tulbandvorm van 20 cm doorsnee goed in en bestuif met wat griesmeel.
Doe het griesmeel, suiker, gemberpoeder en bakpoeder in een grote mengkom. Voeg de gesmolten boter, vanillesuiker en yoghurt toe. Meng goed door elkaar.

Schep in de vorm en bak in 50 à 60 minuten gaar. Laat 20 minuten afkoelen in de vorm, stort de tulband dan op een taartrooster om verder af te laten koelen.

Verwarm in een koekenpan de suiker en leg daar de plakken citroen in tot ze karamelliseren. Neem ze dan meteen uit de pan en leg ze op bakpapier om te drogen. Meng de ingrediënten voor het glazuur door elkaar en sprenkel dat over de tulband. Leg de plakken citroen er bovenop.

  • Marjoleine de Vos