Opnieuw betoging tegen Thaise regering

De demonstranten tegen de Thaise regering van premier Abhisit Vejjajiva hebben vanmorgen, op de derde dag van hun protestacties in Bangkok, bloed ingezameld dat ‘vergoten’ werd bij het regeringscentrum in de hoofdstad. Honderden aanhangers van de vroegere premier Thaksin Shinawatra, in 2006 door het leger afgezet, lieten door verpleegsters bloed afnemen nadat oppositieleiders gisteren hadden opgeroepen om een miljoen kubieke centimeter bloed te verzamelen. Met de symbolische actie wilden de aanhangers van Thaksin, die in eigen land wegens corruptie is veroordeeld en in ballingschap leeft, de regering onder druk zetten om af te treden en nieuwe verkiezingen uit te schrijven. De Thaise premier Abhisit Vejjajiva wees gisteren de eis van tienduizenden betogers om parlement te ontbinden af.

De demonstraties tegen de regering van premier Abhisit begonnen zondag. Circa honderdduizend aanhangers van Thaksin gingen in Bangkok, gehuld in rode shirts, de straat op. De demonstranten eisten de terugkeer van Thaksin, die in ballingschap leeft en wegens corruptie is veroordeeld. Hij zou zich volgens onbevestigde berichten nu in Montenegro ophouden.

De regering had 50.000 militairen en politieagenten ingezet om de orde te handhaven. Gisteren betoogden enkele tienduizenden tegenstanders van de regering.

De voor- en tegenstanders van Thaksin bestrijden elkaar al vier jaar met massademonstraties, die ontaarden in geweld en ontwrichting van het maatschappelijk leven, zoals tijdens de bezetting van het vliegveld van Bangkok eind 2008.

De huidige regering van Thailand en haar aanhangers zien Thaksin als corrupt en doen er alles aan hem buiten spel te zetten. Een groot deel van het arme platteland staat nog altijd achter hem. (BBC, AP)