Nieuw geweld is klap voor dialoog Nigerdelta

Militanten in de Nigerdelta hebben gisteren twee autobommen laten ontploffen naast een overheidsgebouw in de oliestad Warri, waar gesprekken aan de gang waren over een amnestieregeling voor de militanten. De dubbele aanslag, die kort van tevoren was aangekondigd, deed de ramen uit het kantoor van de deelstaatgouverneur vliegen. Volgens ooggetuigen vielen er enkele gewonden.

De aanslag, die is opgeëist door de Beweging voor de Emancipatie van de Nigerdelta (MEND), is een grote tegenslag voor waarnemend president Goodluck Jonathan van Nigeria. Jonathan, die sinds een maand de ernstig zieke president Umaru Yar’Adua vervangt, heeft het vredesproces in de olierijke Nigerdelta tot prioriteit verheven. Duizenden militanten legden vorig jaar zomer hun wapens neer in ruil voor een amnestieaanbod van Yar’Adua, maar het vredesproces kwam stil te liggen nadat Yar’Adua in november ziek werd.

„Ik roep de inwoners van de Nigerdelta en grote bedrijven in de regio op om het vertrouwen in de regering te bewaren, want wij zijn vastberaden om de vervolgprogramma’s voor de amnestie en de programma’s voor de regio nieuw leven in te blazen”, zo zei Jonathan gisteren in een verklaring na de aanslag. Buitenlandse oliefirma’s zien hun productie in de Nigerdelta sinds de amnestieregeling weer toenemen, na jaren van afnemende productie als gevolg van het geweld van de militanten. De bedrijven vrezen dat hernieuwd geweld hun productie nu opnieuw zal doen afnemen.

Militantenbeweging MEND had in januari al een staakt-het-vuren met de Nigeriaanse regering opgezegd, maar pleegde tot gisteren geen nieuwe, grote aanslagen. MEND, dat zegt op te komen voor de gemarginaliseerde bewoners van de delta, verwijt de overheid dat zij nog steeds geen werk maakt van het creëren van banen en het eerlijker verdelen van de oliegelden, zoals beloofd in het kader van de amnestieregeling. „Het bedrog van eindeloos overleg en conferenties zal niet langer worden getolereerd”, zo stelde MEND gisteren.

Het gebruik van autobommen is ongewoon in de Nigerdelta en duidt volgens waarnemers mogelijk op een nieuwe tactiek van de militanten. MEND dreigde gisteren met meer geweld.

De Nigeriaanse kiescommissie maakte vandaag bekend dat de presidentsverkiezingen zullen plaatsvinden op 22 januari of 23 april volgend jaar, afhankelijk van hervormingen van het kiesstelsel. (Reuters, AP, BBC)