Nederland kort

Kroongetuige La S. zegt geïntimideerd te zijn door justitie

Amsterdam. Kroongetuige Peter la S. heeft gisteren in het grote liquidatieproces de verhouding met justitie op scherp gezet. In niet mis te verstane bewoordingen gaf hij te kennen dat hij niet langer bereid is zijn rol als kroongetuige tegen de tien verdachten in het proces te vervullen. „Ik ben voorgelogen, bedrogen, gemanipuleerd, geïntimideerd en bedreigd”, aldus La S. Hij wil dat de rechtbank een diepgaand onderzoek instelt naar de misstanden. De grieven van Peter la S. richten zich vooral tegen het Team Getuigenbescherming (TGB), een onderdeel van het Korps landelijke politiediensten dat onder regie van het Openbaar Ministerie kroongetuigen begeleidt en beveiligt. La S. zegt de beloofde bescherming voor zichzelf en zijn familie niet te krijgen en hij zou onvoldoende geld krijgen om na zijn celstraf veilig verder te leven. La S. meldde zich in 2006 bij justitie omdat hij vond dat de reeks liquidaties in de onderwereld gestopt moest worden en omdat hij uit het criminele milieu wilde stappen. (ANP)

BNN’s lijst 0 doet mee aan verkiezingen

Hilversum. BNN gaat met partij Lijst 0 meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen op 9 juni, zo maakte de jongerenomroep gisteren bekend. De partij heeft als doel jongeren een stem te geven in de Tweede Kamer. In het gelijknamige televisieprogramma zullen presentatoren Sophie Hilbrand en Filemon Wesselink op zoek gaan naar een geschikte lijsttrekker. Het programma zal vanaf vrijdag 9 april wekelijks worden uitgezonden. Een dag voor de verkiezingen zal de omroep alle banden met de partij verbreken om belangenverstrengeling te voorkomen. Het aantal geregistreerde partijen is nu al twee keer zo groot als het aantal politieke partijen dat mee deed aan de vorige landelijke verkiezingen. Gisteren was de laatste dag dat partijen zich konden laten registreren bij de Kiesraad. Welke partijen dat zijn, wordt donderdag bekendgemaakt. (ANP)

Asielbeleid in NL onder vuur vanuit EU

Den haag. Uitgeprocedeerde asielzoekers met kinderen mogen niet langer op straat worden gezet in Nederland, zo oordeelde het Europese Comité voor Sociale Rechten eind vorige maand, naar aanleiding van een een klacht van Defence for Children over het Nederlandse asielbeleid. „Kinderen hebben recht op bescherming en die vind je niet op straat”, vat Defence for Children de uitspraak samen. Uitgeprocedeerde gezinnen worden nu meestal naar de zogenoemde vrijheidsbeperkende locatie in Ter Apel gestuurd. Daar krijgen zij twaalf weken om het vertrek naar hun land van herkomst voor te bereiden. Als dat niet lukt en asielzoekers werken niet mee aan hun uitzetting, worden gezinnen na drie maanden uit de opvang gezet. Nederland handelt daarmee in strijd met het Europees Sociaal Handvest, zo blijkt nu. Naar schatting zwerven jaarlijks enkele honderden kinderen van het ene naar het andere adres. Nederland zal haar beleid niet direct aanpassen. De zaak zal eerst aan de orde komen in het Comité van Ministers van de Raad van Europa. (ANP)

Rectificaties / gerectificeerd

Correcties & aanvullingen

In het bericht Asielbeleid in NL onder vuur vanuit EU (16 maart, pagina 8) staat dat het Europese Comité voor Sociale Rechten oordeelde dat een klacht over het Nederlandse asielbeleid gegrond is. Dit Comité valt echter onder de Raad van Europa en niet onder de Europese Unie, zoals in de kop staat.

UWV moet 35 miljoen euro zelf opbrengen

Den Haag. Het UWV moet 35 miljoen euro in eigen kas zien te vinden om toch nog voldoende werklozen naar een baan te begeleiden. Dat schreef demissionair minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken, CDA) gisteren in een brief aan de Tweede Kamer. Het UWV had 126 miljoen gereserveerd voor de inkoop van die trajecten, maar dat geld is al bijna op. Dat is een gevolg van de toegenomen werkloosheid, maar „daarbij is miskend dat het beschikbare budget selectiever moest worden ingezet om alle doelgroepen adequaat te bedienen”. Minister Donner zegt teleurgesteld te zijn door het gebleken gebrek aan ‘sturing’ bij het UWV. Hij wil dat het afgesproken beleid alsnog wordt gerealiseerd. Het UWV moet het budget voor de inkoop van reïntegratietrajecten nu oprekken naar 161 miljoen euro. Nederland telt 320.000 geregistreerde werklozen.(ANP)