Nederland & Europa kort

‘Stop afname aantal soorten planten en dieren in EU per 2020’

BRUSSEL. Het verlies aan soorten planten en dieren in Europa moet in 2020 zijn gestopt en zoveel mogelijk hersteld. Demissionair minister Tineke Huizinga (Milieu, ChristenUnie) heeft dat gisteren afgesproken met haar collega’s uit de 26 andere EU-landen. De ministers willen daarom natuurgebieden beter beschermen. De Europese Commissie komt zo mogelijk met voorstellen voor maatregelen en acties. Het aantal planten- en diersoorten in de Europese Unie neemt al jaren af. Een plan om het verlies aan zogeheten biodiversiteit al in 2010 te stoppen is mislukt, ondanks dat er veel natuurgebieden bij zijn gekomen. (ANP)

Oproep aan Turkije om havens te openen

ISTANBUL. Eurocommissaris Stefan Füle (Uitbreiding) heeft Turkije gisteren in de Turkse hoofdstad Ankara opgeroepen zijn zee- en luchthavens open te stellen voor Cypriotische schepen en vliegtuigen. Hij riep Turkije ook op haast te maken met vredesbesprekingen met Armenië. Turkije onderhandelt sinds 2005 met de EU over een mogelijk toekomstig lidmaatschap van de Unie. Ondanks herhaaldelijk aandringen door de EU weigert Turkije nog steeds zijn havens te openen voor EU-lidstaat Cyprus en weigert het land de Grieks-Cypriotische regering te erkennen. (ANP)

Frans Timmermans weer verkiesbaar

DEN HAAG. Voormalig staatssecretaris van Europese Zaken Frans Timmermans stelt zich opnieuw beschikbaar als kandidaat voor de PvdA bij de komende Kamerverkiezingen. Dat heeft hij gisteren laten weten. Timmermans (48) kreeg eind februari zijn ontslag toen de PvdA uit het kabinet stapte. Hij was toen drie jaar verantwoordelijk geweest voor het Europese beleid van Nederland. Voor die tijd, van 1998 tot februari 2007, zat hij in de Tweede Kamer. (ANP)

Huizinga ligt dwars bij EU-bodemwet

BRUSSEL. De demissionaire, maar nieuwe minister Tineke Huizinga (Milieu, ChristenUnie) heeft bij haar eerste EU-raad in Brussel direct een stokje gestoken voor een nieuwe Europese wet op bodembescherming. Samen met vier van de 26 collega’s van andere EU-landen blokkeerde ze voorlopig een politiek akkoord over een eerste Europese bodemwet. Nederland vindt dat bodembescherming niet thuishoort in een EU-wet, maar dat EU-landen dat best zelf kunnen regelen. (ANP)

Vrede van Nijmegen Penning voor Delors

NIJMEGEN. Oud-voorzitter van de Europese Commissie Jacques Delors heeft gisteren in Nijmegen de Vrede van Nijmegen Penning in ontvangst genomen. De Franse politicus kreeg de penning voor zijn bijdrage aan de opbouw van de Europese eenheid. De Vrede van Nijmegen maakte in 1679 een einde aan de oorlog tussen de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en Frankrijk. Delors was vanaf 1985 tien jaar lang voorzitter van de Europese Commissie. (ANP)