Medici pleiten Pechstein vrij

Duitse medici stellen vast dat de van doping verdachte Claudia Pechstein aan een erfelijke bloedziekte lijdt.

Vier toonaangevende Duitse medici hebben gisteren op een persconferentie in Berlijn verklaard dat schaatsster Claudia Pechstein ten onrechte is geschorst wegens dopegebruik. De vijfvoudig olympisch kampioene lijdt volgens hen in lichte mate aan de erfelijk bepaalde bloedziekte sferocytose, een vorm van bloedarmoede.

Volgens Gerhard Ehninger, voorzitter van de Duitse vereniging van hematologen en oncologen, staat na toepassing van nieuwe meetmethoden voor „99,99 procent” vast dat Pechstein onschuldig is. „Dat is met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid bewezen”, aldus Ehninger.

Pechstein (38) werd in juli 2009 als eerste sporter in de geschiedenis geschorst wegens afwijkende bloedwaarden in haar biologisch paspoort, zonder dat daadwerkelijk verboden stoffen waren aangetroffen. De internationale schaatsunie (ISU) achtte bloeddoping afdoende bewezen door afwijkende waarden bij de WK allround van 2009 in Hamar. De meest succesvolle Duitse atlete bij de Winterspelen was direct overtuigd van haar onschuld, en ging in beroep bij het internationaal sporttribunaal CAS en de Zwitserse burgerrechter. Tot nu toe vergeefs.

Met een nieuw onderzoek zeggen de Duitse medici te hebben aangetoond dat Pechstein een bloedziekte heeft geërfd van haar vader. In totaal lijden in Duitsland 800.000 mensen in meer of mindere mate aan dezelfde kwaal. Bij sferocytose worden nieuwe rode bloedlichaampjes door hun kogelvormige (in plaats van ovaalvormige) uiterlijk versneld afgebroken in de milt. Het lichaam reageert daarop door meer rode bloedcellen aan te maken. „Dit heeft met doping niets te maken”, zegt Gerhard Ehninger.

Zijn collega Wolfgang Jelkmann (universiteit van Lübeck) sloot uit dat andere vormen van doping – zoals groeihormonen of insuline – tot de verhogingen konden leiden. „Niets wijst daarop.”

Pechstein reageert op haar website (www.claudia-pechstein.de) verheugd op de conclusies. „Ik ben de wetenschappers dankbaar voor hun initiatieven. Deze impuls is zeer belangrijk om ook mijn felste critici duidelijk te maken dat ik onterecht beschuldigd en veroordeeld ben.”

In oktober 2009 oordeelde de Deense wetenschapper Rasmus Damsgaard, een van de grondleggers van het biologisch paspoort, al dat de bloedwaarden van Pechstein niet wezen op bloeddoping met middelen als epo of cera. In december gaf de Zwitserse burgerrechter de schaatsster alsnog eenmalig de kans om zich bij de wereldbeker in Salt Lake City te plaatsen voor de Spelen van Vancouver, voor het geval ze later toch in haar recht zou blijken te staan. Maar tot nu toe hadden gerechtelijke procedures geen succes.

De Nederlandse chemometricus Klaas Faber, die de zaak-Pechstein vanaf het begin volgt, is niet verrast over de bevindingen van de Duitse medici. „Medisch gezien heeft Pechstein een ijzersterke zaak. Afgelopen zomer is al vast komen te staan dat dit de meest waarschijnlijke verklaring is voor het hoge aantal reticulocyten (rode bloedcellen). Toch blijft ze veroordeeld, op basis van een eenmalige waarde van 3,5 bij het WK 2009 in Hamar. Als Pechstein de zaak wil winnen, moeten ze een verklaring vinden voor die ene waarde. Die verklaring is simpel: toeval. ISU en CAS hebben de statistiek misbruikt. Ze hebben jaren op de verkeerde methodologie vertrouwd en gaan nu volledig de mist in.”

    • Maarten Scholten