Levensgeluk en diepgang

Gelukkige mensen voeren vaker gesprekken die echt ergens over gaan (politiek, filosofie, religie, et cetera) dan mensen die ongelukkig zijn. Die hebben het vaker over oppervlakkige zaken. Dat blijkt uit een onderzoek waarbij mensen een opnameapparaatje meekregen dat overdag elke twaalf en een halve minuut gedurende dertig seconden het geluid om hen heen registreerde. De studie wordt gepubliceerd in Psychological Science.

Het is overigens niet duidelijk of mensen gelukkig worden van het voeren van gesprekken die ergens over gaan, of dat geluk aanzet tot diepere gesprekken. Het is waarschijnlijk ook gemakkelijker om over wezenlijke zaken te praten met een gelukkig, sociaal persoon dan met een somber type. De gelukkige mensen waren sowieso socialer: minder vaak alleen, en ze spraken meer met anderen dan de ongelukkige mensen.

De proefpersonen, 32 mannelijke en 47 vrouwelijke studenten, droegen deze Electronically Activated Recorder (EAR) vier dagen lang bij zich. De onderzoekers categoriseerden alle geluidsfragmenten (gemiddeld 75 per persoon per dag). Als ze spraken, was dat dan een oppervlakkig gesprekje – „Wat heb je daar? Popcorn? Lekker!” – of ging het dieper: „Zij werd verliefd op je vader? En gingen ze snel daarna scheiden?” Circa 18 procent van de gesprekken was oppervlakkig, 36 procent had diepgang.

De proefpersonen en mensen in hun omgeving beantwoordden ook enkele vragen over hoe gelukkig de proefpersonen waren. Bij de allergelukkigste deelnemers bleek circa 10 procent van de gesprekken oppervlakkig en had 46 procent diepgang; bij de ongelukkigste deelnemers was 28 procent van de gesprekken oppervlakkig en had 22 procent diepgang.