Kort nieuws Wetenschap

Anticonceptiepil geeft misschien een wat langer leven

Door onze redactie wetenschap

rotterdam, 16 maart. Onder vrouwen die ooit de pil slikken vallen wat meer geweldsdoden, maar wellicht leven pilsliksters gemiddeld iets langer dan vrouwen die nooit de anticonceptiepil slikten. Dat blijkt uit onderzoek dat nu al 40 jaar duurt onder ruim 45.000 Britse vrouwen. Hoewel nog maar krap tien procent van de deelneemsters is overleden, vonden de onderzoekers het tijd om te kijken naar de sterfte. De helft van de deelneemsters is nu 70 jaar of ouder. In een vorige week online gezet artikel van het British Medical Journal staat dat het er op lijkt dat het verschil vooral ontstaat doordat de sterfte aan kanker iets lager is bij pilgebruiksters. Bij al hun conclusies houden de onderzoekers een slag om de arm: grote, jarenlang durende onderzoeken kampen altijd met mensen die besluiten om niet meer mee te doen. Dat is hier ook gebeurd, hoewel een controletest liet zien dat er geen grote verstoring van de meetresultaten is.

Minder pillen bij boezemfibrilleren

Door onze redactie wetenschap

rotterdam, 16 maart. Patiënten met boezemfibrilleren kunnen veilig met minder pillen toe. Hun rusthartslag hoeft niet naar beneden tot minder 80 slagen per minuut. Een hartslag van maximaal 110 is net zo veilig. Dat schrijven Nederlandse onderzoekers in een gisteren online gezet artikel in The New England Journal of Medicine. Boezemfibrilleren is een van de minder gevaarlijke vormen van hartritmestoornissen. Het is vooral een ouderenziekte. Hun hartritmestoornissen houden vaak uren, soms dagen aan. Patiënten zijn dan vaak duizelig en moe. Soms ontstaan er bloedstolsels in het hart die, als ze losschieten, een herseninfarct kunnen veroorzaken. Vandaar dat patiënten vaak bloedverdunners krijgen. En medicijnen die de hartslag tot rust moeten brengen. Bij het onderzoek werd gekeken of het gebruikelijke behandeldoel (rusthartslag beneden de 80 slagen per minuut) wel nodig is. Of dat 110 ook wel goed is. Na twee à drie jaar behandelen is de soepeler variant net zo goed en bovendien beter en met minder pillen realiseerbaar. De internationale behandelrichtlijnen worden aangepast.