Kort nieuws Kunst

Sony betaalt 200 mln voor rechten Michael Jackson

Los Angeles, 16 maart. De erven van Michael Jackson hebben een record overeenkomst van 200 miljoen dollar gesloten met platenmaatschappij Sony. De afspraak stelt Sony in staat om tien albums van de overleden zanger uit te brengen, waaronder een plaat met nog niet eerder uitgebracht materiaal en een heruitgave van Off the Wall met songs die destijds in de studio bleven liggen. Ook zal Sony dvd’s en videogames van Michael Jackson uitbrengen. Volgens de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal kan de deal oplopen tot 250 miljoen dollar, als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. De erven zeggen met het geld Jacksons schulden te willen aflossen. (AP/BBC)

Rollins en Krall op North Sea Jazz

Door onze kunstredactie

Rotterdam, 16 maart. Sonny Rollins, Earth Wind and Fire, Diana Krall, Corinne Bailey Rae, Pat Metheny Group, Joss Stone en Norah Jones zullen tijdens de 35e editie van het North Sea Jazz Festival optreden. Dit heeft de organisatie vandaag bekendgemaakt. Ook Ryan Shaw, The Roots, Jools Holland Rhythm & Blues Orchestra, McCoy Tyner Trio & Joe Lovano en de Nederlanders Eric Vloeimans, Caro Emerald en Waylon staan op het programma. Het festival wordt dit jaar gehouden op 9, 10 en 11 juli in Rotterdam. Kaarten voor het festival zijn sinds vandaag te koop. Het volledige programma wordt op 28 april bekendgemaakt.

Jurowski chef Vlaamse Opera

Door onze kunstredactie

Amsterdam, 16 maart. De Russisch-Duitse dirigent Dmitri Jurowski (30) wordt chef-dirigent van de Vlaamse Opera. Zijn contract gaat in op 1 januari 2011, voor een duur van 3,5 jaar. Intendant Aviel Cahn roemde Jurowski’s oprechte interesse voor muziek en theater. Jurowski is de jongste van een dirigentenfamilie: broer Vladimir Jurowski is chef van het London Philharmonic Orchestra, vader Mikhail is chef van het orkest van de West-Deutsche Rundfunk. Dmitri Jurowski dirigeerde eerder aan de opera van Monte Carlo, de Deutsche Oper Berlin en de Bayerische Staatsoper. In Antwerpen leidt hij bij de Vlaamse Opera vanaf volgende week een reeks voorstelligen van Jevgeni Onegin van Tsjaikovski.