Kort nieuws Economie

ECB-directeur Bini Smaghi positief over EMF

Door onze correspondent

Frankfurt, 16 maart. Tijdelijk hulp bieden aan een euroland dat steun nodig heeft, moet mogelijk zijn, mits dat dit land eerst „alle maatregelen uitvoert die de eurogroep het oplegt”. Dat zegt Lorenzo Bini Smaghi, directielid van de Europese Bank in Frankfurt, vandaag in een vraaggesprek met deze krant. Het is voor het eerst dat een ECB-directielid zich zo positief uitlaat over een Europees Monetair Fonds. „In mijn ogen is het belangrijk te werken aan zo’n mechanisme, mits dat aan bepaalde voorwaarden voldoet,” zegt Bini Smaghi. Euro: pagina 14

Wachten met toets DSB-bestuurders

Door onze financiële redactie

Amsterdam, 16 maart. Jurist Michiel Scheltema wil de hernieuwde beoordelingen van de toezichthouders over oud-DSB bestuurders pas toetsen als hij ze allemaal binnen heeft. Dit zei Scheltema gisteren in een openbaar gesprek met de financiële fractiespecialisten in de Tweede Kamer. Toezichthouders AFM en DNB kregen eind november de opdracht om oud-DSB-bestuurders die nog werkzaam zijn in de financiële sector opnieuw te beoordelen. De toezichthouders zouden in december met hun bevindingen komen, maar het duurde tot februari voordat de eerste beoordeling – die over voormalig DSB bestuurder en huidig ABN Amro topman Gerrit Zalm – bij Scheltema binnen was.

ING krijgt geen spoedprocedure

Amsterdam, 16 maart. Het Europese Hof heeft een verzoek van bank-verzekeraar ING afgewezen om de beroepszaak van ING tegen het besluit van de Europese Commissie inzake de staatssteun versneld te behandelen. Dit heeft het hof maandag bekendgemaakt. Het beroep gaat nu waarschijnlijk twintig tot dertig maanden duren, terwijl dat bij een versnelde behandeling zes tot negen maanden zou zijn. ING tekende in januari beroep aan tegen onderdelen van het besluit van voormalig EU-commissaris Kroes.(Reuters)

Winst Eureko door vertrek uit Polen

Door onze financiële redactie

Amsterdam, 16 maart. Verzekeraar Eureko heeft vorig jaar een winst geboekt van 1,4 miljard euro dankzij een eenmalige bate uit Polen. Eureko, moederconcern van onder meer Interpolis en Achmea, trok zich vorig jaar na een jarenlang dispuut met de Poolse overheid terug uit het land in ruil voor een vergoeding. Deze kwam voor 1,1 miljard euro ten goede aan de nettowinst. Eureko boekte over 2008 een verlies van 2,1 miljard euro door de financiële crisis.