Kort nieuws Economie

Brussel wil 17 mln van Nederland

Brussel, 16 maart. De Europese Commissie wil een slordige 17 miljoen euro aan verkeerde bestede EU-landbouwgelden terugkrijgen van Nederland. Volgens het dagelijks bestuur van de EU deugde onder meer de controle op de subsidies niet. Eurocommissaris Dacian Ciolos (Landbouw) heeft dat vandaag bekendgemaakt. In totaal wil Brussel 346,5 miljoen aan landbouwbijdragen terug van lidstaten wegens fouten bij de besteding of controle ervan. Naast Nederland moeten Spanje (47,5 miljoen), Polen (92 miljoen), Griekenland (105,5 miljoen) en het Verenigd Koninkrijk (14,2 miljoen) flinke bedragen retourneren. (ANP)

DB: 39 miljoen voor bestuurders

Frankfurt, 16 maart. Deutsche Bank heeft de bestuurders fors beloond voor de prestaties in het afgelopen jaar. De acht leden van de raad van bestuur ontvingen in totaal 38,98 miljoen euro, zo blijkt uit het vandaag gepubliceerde jaarverslag van de Duitse bankgigant. In 2008, het jaar waarin Deutsche Bank een miljardenverlies leed door de kredietcrisis, kregen vijf leden van de raad van bestuur een beloning van in totaal 4,48 miljoen euro. Het afgelopen jaar boekte het concern een nettowinst van 5 miljard. Topverdiener is bestuursvoorzitter Josef Ackermann. Zijn beloning kwam uit op 9,55 miljoen euro. (ANP)

Shell verwacht 11 pct productiegroei

Londen, 16 maart. Shell verwacht de productie de komende jaren flink op te schroeven door flink te investeren in (nieuwe) olie- en gasprojecten. Daarnaast zet de Nederlands-Britse olie- en gasmaatschappij bedrijfsonderdelen in de verkoop en schrapt ze nog meer banen om de winstgevendheid te vergroten. Dat heeft Shell vandaag bekendgemaakt in een toelichting op de strategie voor de komende jaren. (ANP)