Kort nieuws Buitenland

Priester München nu toch geschorst wegens misbruik

München, 16 maart. Het aartsbisdom München heeft een priester die in 1986 een voorwaardelijke straf kreeg wegens pedofilie nu toch geschorst. Het aartsbisdom doet dat omdat de priester zich niet zou hebben gehouden aan een verbod op contact met minderjarigen, aldus een mededeling. De schorsing komt nadat afgelopen weekeinde bekend werd dat de priester ondanks aantijgingen van seksueel misbruik begin jaren tachtig gewoon werd overgeplaatst en mocht verdergaan met pastoraal werk. Dat gebeurde toen Joseph Ratzinger, sinds 2005 paus Benedictus XVI, aartsbisschop was in München. In Duitsland zijn de afgelopen weken ruim 300 klachten ingediend wegens misbruik door katholieke geestelijken. (AP)

Sri Lanka: proces Fonseka begonnen

Colombo, 16 maart. Voor een militaire rechtbank in Colombo is vanmorgen het proces begonnen tegen de Sri-Lankese ex-presidentskandidaat en ex-legerleider Sarath Fonseka wegens staatsondermijnend gedrag. Hij werd vorige maand gearresteerd op beschuldiging dat hij campagne had gevoerd terwijl hij nog militair was. Ook zou hij fraude hebben gepleegd bij de aankoop van legermaterieel. Het proces vindt plaats achter gesloten deuren, zonder dat de precieze aanklacht is bekendgemaakt. Fonseka’s medestanders denken dat president Rajapaksa zijn rivaal uit de weg wil ruimen voor de parlementsverkiezingen op 8 april. (AP, Reuters)

Gevangenisstraf voor Chinese jurist

PEKING, 16 maart. De Chinese advocaat Gao Zhisheng, van wie al een jaar niets is vernomen, is wegens ondermijning van de staat tot een celstraf veroordeeld. Dat heeft minister Yang Jiechi vandaag meegedeeld, zonder nadere informatie te geven over het lot van de advocaat. Gao, die bekende dissidenten, christenen en leden van de verboden organisatie Falun Gong heeft verdedigd, is de afgelopen jaren verschillende keren gearresteerd. Het is niet duidelijk of het om een nieuwe veroordeling gaat of om een oude straf van drie jaar cel die Gao in 2006 kreeg, maar die werd opgeschort. Volgens een mensenrechtenorganisatie wordt Gao vastgehouden in de provincie Xinjiang. (AP)

19 arrestaties voor helpen maffiabaas

Palermo, 16 maart. Op het Italiaanse eiland Sicilië is Salvatore Messina Denaro aangehouden, de broer van de meest gezochte maffiabaas van de Siciliaanse Cosa Nostra, Matteo. Samen met Salvatore werden nog achttien anderen opgepakt, maakte de politie bekend. Meer dan tweehonderd agenten deden mee aan de speuracties naar het netwerk rond Messina Denaro, de ‘baas der bazen’ die al sinds 1993 voortvluchtig is. Minister van Binnenlandse Zaken Roberto Maroni stelt dat ook Matteo Denaro snel gevonden kan worden. Matteo Denaro wordt gezorgd voor ruim vijftig moorden, onder meer die op zijn grote rivaal Vincenzo Milazzo en zijn vriendin. (Reuters)

Mexico: 100 doden door drugsgeweld

Mexico-Stad, 16 maart. In Mexico zijn de afgelopen drie dagen meer dan honderd mensen omgekomen door drugsgerelateerd geweld, zo hebben de Mexicaanse autoriteiten gisteren gemeld. De meeste doden vielen in het toeristenoord Acapulco, waar de drugsbende La Familia actief is. In de stad Ciudad Juárez, nabij de grens met de Verenigde Staten, werden zaterdag twee Amerikanen doodgeschoten, onder wie een medewerker van het consulaat. De VS sturen FBI-agenten naar Mexico om de zaak te onderzoeken. Bij de strijd tegen drugsbendes die de regering voert zouden in drie jaar al meer dan 15.000 doden zijn gevallen. (AFP)

Madagascar: 36 dood na noodweer

Antananarivo, 16 maart. Ten minste 36 mensen zijn om het leven gekomen in Madagascar en bijna 85.000 dakloos geraakt door de tropische storm Hubert. Dat hebben de autoriteiten van Madagascar gisteren bekendgemaakt. Hubert raasde afgelopen week over Madagascar. De eilandstaat in de Indische Oceaan wordt jaarlijks getroffen door enkele grote stormen. (AFP)