Kort nieuws Binnenland

Inspectie: gebrek kennis bij teams duikers brandweer

Den Haag, 16 maart. Bij vrijwel alle brandweerkorpsen met een duikteam heeft de Arbeidsinspectie overtredingen geconstateerd. De inspecteurs stuitten op een gebrek aan kennis over duiken en weinig besef van de risico’s die eraan kleven. Dat heeft de inspectie gisteren bekendgemaakt op basis van onderzoek van najaar 2008 tot medio 2009. Volgens de Arbeidsinspectie zijn inmiddels veel korpsen aan de slag gegaan om de problemen aan te pakken. De dienst waarschuwt al langer dat het werk van duikers bij de brandweer riskant is. Sinds 2000 zijn er acht ernstige ongevallen met duikers van de brandweer gebeurd, waarbij er drie omkwamen. (ANP)

Geen vervolging na vechten mariniers

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 16 maart. Justitie in Zweden zal geen verdere actie ondernemen na een vechtpartij afgelopen weekend waarbij Nederlandse mariniers betrokken waren. De vechtpartij ontstond in het plaatsje Arvidsjaur, waar de mariniers na een wintertraining uitgingen. Volgens een marinewoordvoerder werden de mariniers lastiggevallen door twee Zweedse mannen die bij de politie bekend zouden staan als „notoire ruziezoekers”. Eén Zweed diende een aanklacht in, maar die bood volgens de Zweedse justitie onvoldoende basis voor vervolging.

Geld voor groot kinderonderzoek

Rotterdam, 16 maart. Het grootschalige bevolkingsonderzoek ‘Generation R’ van het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum krijgt van het kabinet 4,5 miljoen euro. Met dit geld kunnen de onderzoekers de volgende fase in hun studie onder tienduizend kinderen uitvoeren, die zich richt op 9-jarigen. Minister Rouvoet (Jeugd en Gezin, ChristenUnie) heeft dit gisteren bekendgemaakt. De onderzoekers willen met de opgedane kennis manieren ontwikkelen om chronische ziekten of gedragsstoornissen in de toekomst te voorkomen. (ANP)

‘Vermissing meisje te laat gemeld’

Dordrecht, 16 maart. De politie in Dordrecht had eerder landelijk alarm moeten slaan na de vermissing van Milly Boele. Dat vindt directeur Frank Hoen van het landelijk waarschuwingssysteem voor vermiste kinderen Amber Alert. Het 12-jarige meisje uit Dordrecht verdween vorige week woensdag. Een etmaal later werd alarm geslagen via Amber Alert. Kamerlid Teeven (VVD) heeft minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) inmiddels gevraagd politiekorpsen te verplichten vermissingen van kinderen direct te melden aan het Korps Landelijke Politiediensten. (ANP)

Fregat ontwapent negen piraten

Den Haag, 16 maart. Het Nederlandse fregat Hr.Ms. Tromp heeft in de wateren bij Somalië drie bootjes met negen vermoedelijke piraten ontwapend. Dat heeft Defensie vandaag gemeld. De verdachten worden na verhoor op korte afstand van de Somalische kust in een van hun bootjes gezet. De wapens die de mannen bij zich hadden zijn in beslag genomen. (ANP)