Israël wil bouw in Jeruzalem niet beperken

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft gisteren elke beperking van de bouw in joodse nederzettingen in en rond bezet Oost-Jeruzalem afgewezen. Volgens Israëlische functionarissen en kranten heeft de Amerikaanse regering de intrekking geëist van een plan om 1.600 woningen te bouwen in Ramat Shlomo in Oost-Jeruzalem dat werd bekendgemaakt tijdens een bezoek van vice-president Biden. Minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton noemde die aankondiging een „belediging”. Een woordvoerder van het State Department onderstreepte gisteren dat Israël hoe dan ook „een strategische bondgenoot” van de VS blijft.

„De afgelopen 40 jaar heeft geen Israëlische regering ooit de bouw beperkt in de buurten van Jeruzalem”, zei Netanyahu in een toespraak tot het parlement. Hij heeft wel excuses aangeboden voor het tijdstip van de aankondiging.

De Amerikaanse afgezant voor het vredesproces, George Mitchell, heeft vandaag zijn geplande bezoek aan de regio tot nader order uitgesteld. Washington had de Palestijnse Autoriteit juist zover gekregen dat zij bereid was tot indirecte contacten met Israël toen het bouwplan bekend werd. President Abbas eist nu dat het plan wordt geschrapt voor hij gaat praten.

Net als de voorgaande dagen raakten in Palestijnse buurten van Oost-Jeruzalem vandaag tientallen Palestijnen slaags met Israëlische politie, die te midden van de gestaag stijgende spanning massaal in het stadsdeel is samengetrokken. Er vielen 49 gewonden, aldus het Rode Kruis. Directe aanleiding van de protesten van de afgelopen dagen is de wijding van een historische synagoge in de joodse wijk van de Oude Stad.

Het Israëlische leger heeft de Palestijnse dorpen Nilin en Bilin op de Westelijke Jordaanoever de komende zes maanden elke vrijdag tot gesloten militair gebied verklaard. Vrijdags wordt er in deze dorpen sinds geruime tijd door Palestijnen en sympathisanten gedemonstreerd tegen de Israëlische veiligheidsafscheiding, die voor een groot deel op Palestijns gebied staat. (Reuters, AP, AFP)