Internationaal kort

Pentagonfunctionaris had particulier spionagenetwerk

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Een medewerker van het Pentagon heeft naast zijn werk een particulier netwerk opgezet dat spioneerde in Afghanistan en Pakistan. Dat hebben Amerikaanse militaire bronnen gisteren gezegd in The New York Times. De voormalige luchtmachtofficier, Michael Furlong, zou tevens geld hebben weggesluisd van een overheidsprogramma dat informatie moest verzamelen over de tribale verhoudingen in Afghanistan. Dat zou hij hebben gebruikt voor geheime operaties om opstandelingen aan beide kanten van de grens te doden. Het Pentagon doet nu een onderzoek naar strafbare feiten, waaronder contractbreuk. De VS maken volop gebruik van particuliere beveiligers in de oorlogen in Afghanistan en Irak, maar zij mogen officieel alleen ondersteunende taken doen waar militairen niet aan toe komen. Inzet voor spionagewerk is omstreden. Het bedrijf Blackwater is bijvoorbeeld in opspraak wegens geheime invallen in Irak. Vooral in Pakistan zal het bericht – als het bevestigd wordt – slecht vallen, omdat het land extreem gevoelig is voor aantasting van de soevereiniteit, vooral door Amerikanen.

69 leden Georgische maffia gearresteerd

Madrid. Bij gecoördineerde politieacties in meerdere Europese landen zijn gisteren zeker 69 vermoedelijke leden van de Georgische maffia gearresteerd. Dat heeft de Spaanse politie bekendgemaakt. De arrestanten worden verdacht van een hele lijst van misdaden, waaronder witwassen van geld, afpersing, drugssmokkel en het bezit van wapens. De arrestaties zijn het resultaat van een onderzoek van de Spaanse politie, dat een jaar heeft geduurd. In Spanje werden 24 van de 69 verdachten opgepakt. De Spaanse operatie werd geleid door Udyco, een speciale politie-eenheid die zich bezighoudt met drugsbestrijding en het bestrijden van georganiseerde misdaad. De meeste verdachten in Spanje werden opgepakt in de regio Catalonië. De politie deed ook invallen in Frankrijk, Oostenrijk, Duitsland, Italië en Zwitserland. (BBC)

Tamil-partij Sri Lanka schrapt eis eigen staat

Colombo. De Tamil-partij die het dichtst bij de Sri-Lankese rebellenbeweging Tamil Tijgers stond, heeft haar eis voor een onafhankelijke Tamil-staat laten vallen. In het programma voor de parlementsverkiezingen op 8 april pleit de Tamil National Alliance voor een „federale structuur”. Het zijn de eerste parlementsverkiezingen sinds in mei vorig jaar Prabhakaran, de leider van de Tamil Tijgers, werd gedood en er een einde kwam aan ruim een kwart eeuw burgeroorlog, die 80.000 tot 100.000 levens heeft gekost. President Mahinda Rajapaksa won in januari met een grote meerderheid de presidentsverkiezingen, die hij met twee jaar had vervroegd om zijn overwinning op de rebellen te verzilveren. De Tamil Tijgers zeiden dat zij onafhankelijkheid van de Sinhalese meerderheid nastreefden en een thuisland voor de Tamils wilden stichten in het noorden en oosten van het land: Tamil Eelam. Tamils voelen zich stelselmatig achtergesteld ten opzichte van de Sinhalezen. (AP)

U-Partij van president wint in Colombia

Bogota. De regerende, conservatieve U-partij van de Colombiaanse president Álvaro Uribe en haar coalitiepartners hebben gisteren een meerderheid behaald bij de Congresverkiezingen. De U-partij is de grootste geworden met 27 van de 102 senaatszetels. De Conservatieve Partij heeft 23 senaatszetels veroverd, waarmee de coalitie van Uribe een sterke meerderheid heeft in het hogerhuis. De uitslag geldt als een belangrijke graadmeter voor de presidentsverkiezingen eind mei. Uribe kan zich na twee termijnen niet meer verkiesbaar stellen, zo oordeelde het Constitutionele Hof vorige maand. Zijn partijgenoot Juan Manuel Santos, oud-minister van Defensie, heeft als presidentskandidaat gezegd dat hij Uribes strijd tegen de guerrillabeweging FARC wil voortzetten. (AP, Reuters)