Haagse raad heeft een onafhankelijk informateur nodig

Een meerderheid in de gemeenteraad van Den Haag is voor een onafhankelijke informateur bij de collegeonderhandelingen. Dat bleek vanmorgen bij een openbare bijeenkomst in het Haagse stadhuis. Ook PvdA-fractieleider Jeltje van Nieuwenhoven (in het midden), die als aanvoerder van de grootste partij in de raad (PvdA, tien zetels) de gesprekken over vorming van een nieuw stadsbestuur leidt, schaarde zich achter het voorstel. Eerder zag de PvdA niet het nut in van een informateur. Van Nieuwenhoven benadrukte dat de informateur met alle partijen moet gaan praten. Zij voerde na de verkiezingen van 3 maart verkennende gesprekken met alle partijen. Na deze eerste ronde viel de PVV, die met acht zetels de tweede partij werd in Den Haag, voor de PvdA af als mogelijke coalitiepartner. Tussen beide partijen bestaat volgens Van Nieuwenhoven een „onoverbrugbare kloof”. Een meerderheid in de Haagse gemeenteraad eiste vorige week uitleg van Van Nieuwenhoven over het uitsluiten van de PVV. De PVV is tegen een informateur. Fractievoorzitter Sietse Fritsma (op de rug gezien) ziet de „meerwaarde” van een „poldersessie” niet in. Foto Roel Rozenburg Den Haag : 16 maart 2010 Openbare bijeenkomst coalitievorming. PvdA-fractie geeft een toelichting op haar standpunt over deelname van de PVV in een coalitie. OIn de achtergrond Jeltje van Nieuwenhoven, In de voorgrond PVV-fractievoorzitter in de raad Sietse Fritsma. foto © Roel Rozenburg
Een meerderheid in de gemeenteraad van Den Haag is voor een onafhankelijke informateur bij de collegeonderhandelingen. Dat bleek vanmorgen bij een openbare bijeenkomst in het Haagse stadhuis. Ook PvdA-fractieleider Jeltje van Nieuwenhoven (in het midden), die als aanvoerder van de grootste partij in de raad (PvdA, tien zetels) de gesprekken over vorming van een nieuw stadsbestuur leidt, schaarde zich achter het voorstel. Eerder zag de PvdA niet het nut in van een informateur. Van Nieuwenhoven benadrukte dat de informateur met alle partijen moet gaan praten. Zij voerde na de verkiezingen van 3 maart verkennende gesprekken met alle partijen. Na deze eerste ronde viel de PVV, die met acht zetels de tweede partij werd in Den Haag, voor de PvdA af als mogelijke coalitiepartner. Tussen beide partijen bestaat volgens Van Nieuwenhoven een „onoverbrugbare kloof”. Een meerderheid in de Haagse gemeenteraad eiste vorige week uitleg van Van Nieuwenhoven over het uitsluiten van de PVV. De PVV is tegen een informateur. Fractievoorzitter Sietse Fritsma (op de rug gezien) ziet de „meerwaarde” van een „poldersessie” niet in. Foto Roel Rozenburg Den Haag : 16 maart 2010 Openbare bijeenkomst coalitievorming. PvdA-fractie geeft een toelichting op haar standpunt over deelname van de PVV in een coalitie. OIn de achtergrond Jeltje van Nieuwenhoven, In de voorgrond PVV-fractievoorzitter in de raad Sietse Fritsma. foto © Roel Rozenburg