Een Rolls Royce opent deuren

Beleggers staken 27 miljoen euro in de gouden beloften van Palm Invest. De directie stak dat geld vooral in eigen zak, maar „dat was niet om mensen te benadelen”.

Twee rasverkopers met een vlotte babbel, gulle lach en onnavolgbare verhalen. Over zakelijke kansen, ambitie, uitdagingen en over het prachtige leven in Monaco en Dubai. Beide in pak en wit overhemd, de bovenste twee knoopjes los. De een met glimmende, de ander met suède gespschoenen. „De mensen bij wie we daar aan tafel zaten, boden unieke kansen zodat we rendementen van 9 procent konden halen”, zegt de een. „We wilden iets heel groots neerzetten, iets uitdagends. Iedereen moest Palm Invest kennen”, legt de ander uit.

Dat lukte goed. Er waren glimmende folders en mooie spotjes bij het programma Business Class van Harry Mens. En zo wisten Danny K. en Remco V. in 2006 en 2007 ruime 27 miljoen euro los te krijgen van particuliere beleggers. Ze zouden dat in allerlei mooie vastgoedprojecten in Dubai steken. Er kon weinig mis gaan, werd de ruim 350 beleggers beloofd. Een rendement van 9 procent en aan het einde de inleg terug, gegarandeerd.

Maar in plaats van aan potentiële beleggers moesten de twee mannen gisteren hun verhaal aan de rechtbank van Amsterdam vertellen. In januari 2008 werden Danny K. en Remco V. opgepakt. Het openbaar ministerie verdenkt de twee mannen van oplichting, verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen. Slechts een klein gedeelte van het opgehaalde geld is volgens justitie aan vastgoed in Dubai besteed. Het grootste gedeelte werd gebruikt om hun eigen leven wat cachet te geven.

Na zijn arrestatie was Remco V. in zijn verhoren bij de opsporingsdienst FIOD-ECD schuldbewust. In de roes van succes hadden ze inderdaad veel geld van beleggers aan zichzelf uitgegeven. Danny K. zegt in zijn verhoren niet zoveel. Ja, ze hebben misschien wat gelden naar voren gehaald, maar ze hadden nooit de intentie om iemand te benadelen.

Maar gisteren bleek dat de verkopers zich hebben herpakt. Aan die bekentenissen bij de FIOD moet niet teveel waarde worden gehecht, zegt Remco V. „Ik volhard niet in die verklaringen.” Nee, hier zitten twee mannen die nog steeds geloven in hun product. En dat willen ze graag aan de rechter uitleggen. Danny K.: „Kijk, u bent wat behoudener. Wij zijn heel commercieel.” Eigenlijk hadden ze gewoon te veel succes, dat was het probleem. Ze dachten het eerste jaar 6 miljoen euro binnen te halen, maar dat werd zomaar 20 miljoen euro. Tja, en daar was de organisatie eigenlijk niet op berekend, zegt Danny K.. „We waren aan de voorkant bezig en vergaten de achterkant. We moesten nog volwassen en serieuzer worden.”

Voor al het geld dat binnen was gehaald, moest een bestemming gevonden worden. Het ging te snel om het allemaal in Dubai te steken. En gewoon op de bank laten staan, dat zou in ieder geval geen 9 procent rendement opleveren. Dus werd het aan van alles besteed. De rechter pakt het lijstje met de belangrijkste privé-uitgaven er even bij. Onder meer een villa in Bussum, een in Blaricum – waar de mannen zelf in gingen wonen –, een paar boten, Porsches, Bentleys, Rolls Royces en sieraden; in totaal voor meer dan tien miljoen euro.

Dat geld is niet aan vastgoed besteed, stelt de rechter vast. „Er zitten twee woningen bij”, antwoordt Danny K. Niet in Dubai, zegt de rechter. Dat moet Danny K. toegeven. Maar hij wil benadrukken dat veel van de aangekochte goederen ook weer verkocht zijn. En de winst zou ten goede komen aan de beleggers. „We zagen andere opportunities. Ja, dat hebben we alleen nooit goed gecommuniceerd naar de beleggers.” Maar om nou te zeggen dat ze de boel belazerd hebben? Dat gaat Danny K. veel te ver. „Je kunt alles op een heel negatieve manier uitleggen. We hebben nooit de intentie gehad om mensen te benadelen, dat kwam niet in ons woordenboek voor.”

Rendement, daar ging het om. Maakte niet uit waarmee. Neem dure auto’s waar ze mee rondreden. Die leverden misschien niet zélf rendement op, maar zouden uiteindelijk wel tot rendement leiden, legt Remco V. rechtbank uit. Want rondrijden in een dure auto, dat opent deuren. „Er is een groot verschil hoe mensen in Nederland leven of in Dubai of Monaco. Daar gingen deuren open die normaal gesloten blijven. De mensen bij wie we aan tafel zaten, met wie we zaken deden, die boden unieke kansen waarmee we rendementen van 9 procent konden halen.”

Toch zitten er ook nog wat andere lastige punten in het dossier. Zoals de miljoen euro die Remco V. gebruikte om een schuld uit een oud faillissement van hem af te lossen. Een tijdelijk oplossing, legt V. de rechtbank uit. „Ik wilde dat weer via een financiering terugbetalen.” En naar die financiering was hij hard op zoek. Eigenlijk is alles in elkaar gestort door het optreden van justitie. Ze waren bezig de zaak te „reorganiseren”, de „puntjes op de i” aan het zetten. „Zonder die inval hadden we nu een hele andere uitslag gehad.”

Morgen gaat de rechtzaak verder. Uiteindelijk ging Palm Invest in november vorig jaar failliet. De curator onderzoekt waar al het geld gebleven is. Naast de ongeveer 7 miljoen die wel aan vastgoed in Dubai werd gestoken en alle privé-uitgaven is er nog ongeveer 15 miljoen euro zoek.

    • Tom Kreling