Economie kort

Phillips-Van Heusen neemt Tommy Hilfiger over

Door een onzer redacteuren

New York. De Amerikaanse kledingproducent Phillips-Van Heusen neemt modeketen Tommy Hilfiger over voor 2,2 miljard euro. Dat heeft Phillips-Van Heusen bekendgemaakt. De Britse investeringsmaatschappij Apax Partners, eigenaar van Tommy Hilfiger, ontvangt 1,92 miljard dollar in contanten en 276 miljoen dollar in aandelen. Tommy Hilfiger blijft zijn huidige rol vervullen als hoofdontwerper en Fred Gehring blijft bestuursvoorzitter van de onderneming. Phillips-Van Heusen wil met de overname zijn internationale activiteiten versterken. Want ondanks het Amerikaanse imago van het kledingmerk en het structurele gebruik van de Amerikaanse vlag in de ontwerpen is Hilfiger in essentie een Europees kledingbedrijf. Het hoofdkantoor staat in Amsterdam, de topman is een Nederlander en ruim de helft van de verkoop vindt plaats in Europa. Phillips-Van Heusen is eigenaar van merken zoals Calvin Klein en Izod en maakt kleding onder licentie voor onder meer Donald Trump.

Lees een recent interview met Hilfiger-topman Gehring via nrc.nl/economie

Export in januari met 11 procent gestegen

Den Haag. Nederlandse bedrijven hebben in januari bijna 11 procent meer goederen uitgevoerd dan een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Hierbij moet rekening gehouden worden met een forse terugval van de export, die in november 2008 begon en die vooral in de eerste helft van 2009 aanhield. Het exportvolume was afgelopen januari ongeveer gelijk aan dat van januari 2008, toen de crisis nog niet was uitgebroken, aldus het CBS. (ANP)

Vakbondsleden eens met nieuwe cao TNT

AMSTERDAM. De leden van Abvakabo FNV en de postvakbond BVPP hebben ingestemd met het principeakkoord voor een nieuwe cao en een nieuw sociaal plan voor de werknemers van postbedrijf TNT, zo maakten de bonden gisteren bekend. Onderdeel van het akkoord is een grondige reorganisatie, met een aanzienlijk verlies aan arbeidsplaatsen tot gevolg. De leden stemden vorig jaar tegen een eerder akkoord, dat voorzag in een inkomensdaling in ruil voor een garantie tegen gedwongen ontslagen. De nieuwe cao geldt van 1 april 2009 tot 1 januari 2012 en voorziet onder meer in een loonsstijging van 0,7 procent voor al het Nederlandse personeel van TNT per 1 januari van dit jaar. De afspraken gelden voor alle 31.000 Nederlandse medewerkers van TNT, behalve de postbezorgers en de zaterdagbestellers. Voor hen gelden aparte cao's. (ANP)

Bonussen ondanks miljardenverlies UBS

ZüRICH. In Zwitserland heerst verontwaardiging over de hoge bonussen die de bank UBS over 2009 heeft uitgekeerd. Met 3 miljard frank (2 miljard euro) was dit bedrag ongeveer even hoog als het verlies dat de bank in dat jaar leed, terwijl UBS met financiële steun van de staat van de ondergang is gered. De grootste bank van Zwitserland maakte gisteren bekend dat de topmanagers in 2009 hun inkomen met meer dan een factor zeven zagen toenemen. Topman Carsten Kengeter is met ruim 13 miljoen frank (9 miljoen euro) de grootste verdiener van UBS. UBS leed niet alleen onder de economische crisis, maar zag ook door internationale ruzies over het Zwitserse bankgeheim miljarden euro’s van de rekeningen verdwijnen. Over heel 2009 leed UBS een nettoverlies van 2,7 miljard frank (1,9 miljard euro). In 2008 verloor de bank nog 21,3 miljard frank (14,5 miljard euro). (ANP/DPA)