Druk op paus neemt toe na schandalen

Het Vaticaan en de paus komen onder steeds grotere druk te staan om het stilzwijgen rond (seksueel) misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk te doorbreken. De druk neemt toe nu het bisdom München, waarvan Joseph Ratzinger destijds bisschop was, ervan wordt beschuldigd begin jaren tachtig een pedofiele priester in bescherming te hebben genomen. Het bisdom heeft de overplaatsing van de priester bevestigd, maar zei dat Ratzinger daarvan niet op de hoogte was. Ratzinger werd in 2005 tot paus verkozen. Terwijl afgelopen weekeinde nieuwe onthullingen naar buiten kwamen over misbruik door geestelijken in Zwitserland, Oostenrijk en Duitsland, repte de paus in zijn zondagsgebed met geen woord over de schandalen. „Benedictus zwijgt”, kopte de invloedrijke krant Süddeutsche Zeitung gisteren. Ook de beloofde brief aan de Ierse gelovigen, na seksueel misbruik daar, laat op zich wachten. Het Vaticaan liet afgelopen weekeinde wel weten te betreuren dat er in Duitsland een campagne tegen de paus gaande is. Slachtoffers van misbruik door geestelijken reageren verontwaardigd op die stelling van het Vaticaan. Politici eisen een onafhankelijk onderzoek nu steeds meer gevallen van seksueel misbruik bekend worden. (NRC)

Lees meer over Vaticaan en cijfers misbruik op nrc.nl/wereld