Demonstranten Bangkok gaan bloedvergieten

Een aanhanger van de vroegere Thaise premier Thaksin Shinawatra houdt met een verrekijker een legerkazerne in een buitenwijk van de Thaise hoofdstad Bangkok in de gaten. Zondag waren daar honderdduizend betogers op de been, gisteren tienduizenden. Oud-premier Thaksin, wiens aanhangers tijdens demonstraties massaal in het rood gekleed gaan, werd in 2006 door het leger afgezet en wegens corruptie veroordeeld, volgens de demonstranten ten onrechte. In de kazerne schuilden leden van het huidige kabinet, onder wie premier Abhisit Vejjajiva. Die wees de eis van de betogers af om voor gistermiddag het parlement te ontbinden en zo nieuwe verkiezingen mogelijk te maken. Nadat bleek dat de deadline verstreken was zonder het gewenste resultaat, kondigden aanvoerders van de protestbeweging aan dat ze „een miljoen cc” (duizend liter) aan bloed zouden gaan verzamelen van demonstranten, om daarmee later vandaag het regeringscentrum elders in de stad te besmeuren. Een van hen, dokter Weng Tojirakarn, legde die actie aan persbureau AP als volgt uit: „Als de bevolking op zo’n manier bereid is om een offer te brengen, hoe kan [de premier] dan niet het offer brengen om het parlement te ontbinden?” Het Thaise Rode Kruis heeft aangegeven dat het de geplande actie zowel onhygiënisch als zonde van het bloed vindt. Foto AFP / Pornchai Kittiwongsakul A red-shirted supporter of deposed Thai premier Thaksin Shinawatra uses small binoculars to look at the soldiers guarding a military baracks during an anti-government protest in Bangkok on March 15, 2010. Thai Prime Minister Abhisit Vejjajiva on March 15 rejected an ultimatum by tens of thousands of protesters to dissolve parliament as they marched on a military barracks sheltering the government. AFP PHOTO/PORNCHAI KITTIWONGSAKUL AFP

Een aanhanger van de vroegere Thaise premier Thaksin Shinawatra houdt met een verrekijker een legerkazerne in een buitenwijk van de Thaise hoofdstad Bangkok in de gaten.

Zondag waren daar honderdduizend betogers op de been, gisteren tienduizenden. Oud-premier Thaksin, wiens aanhangers tijdens demonstraties massaal in het rood gekleed gaan, werd in 2006 door het leger afgezet en wegens corruptie veroordeeld, volgens de demonstranten ten onrechte.

In de kazerne schuilden leden van het huidige kabinet, onder wie premier Abhisit Vejjajiva. Die wees de eis van de betogers af om voor gistermiddag het parlement te ontbinden en zo nieuwe verkiezingen mogelijk te maken.

Nadat bleek dat de deadline verstreken was zonder het gewenste resultaat, kondigden aanvoerders van de protestbeweging aan dat ze „een miljoen cc” (duizend liter) aan bloed zouden gaan verzamelen van demonstranten, om daarmee later vandaag het regeringscentrum elders in de stad te besmeuren.

Een van hen, dokter Weng Tojirakarn, legde die actie aan persbureau AP als volgt uit: „Als de bevolking op zo’n manier bereid is om een offer te brengen, hoe kan [de premier] dan niet het offer brengen om het parlement te ontbinden?”

Het Thaise Rode Kruis heeft aangegeven dat het de geplande actie zowel onhygiënisch als zonde van het bloed vindt.