De wirwar die geld oplevert

Elk jaar besluiten ruim 400.000 mensen om geen belastingaangifte te doen.

Dit zijn vooral studenten, die zo gemiddeld 250 euro per persoon mislopen.

Beeldbewerking fotodienst NRC

Wie er nog niet voor is gaan zitten heeft nog twee weken. Op 1 april moet de jaarlijkse belastingaangifte bij de Belastingdienst binnen zijn. En vóór 1 juli hoort iedereen hoeveel hij terugkrijgt, of hoeveel hij moet bijbetalen.

Over 2007 deden 430.000 mensen met recht op een belastingteruggave geen aangifte. Die situatie keert ondanks verschillende campagnes van de Belastingdienst elk jaar terug. Jongeren die niet verplicht zijn aangifte te doen blijken moeilijk te motiveren om hun administratie bij te houden. Daar snijden ze vooral zichzelf mee in de vingers.

De grootste groep die geen aangifte doet zijn studenten: in 2007 liep ruim een kwart miljoen studenten daardoor geld mis. Gemiddeld hadden zij per persoon recht op 250 euro. Volgens schattingen van de fiscus lieten de studenten daardoor tussen de 52 en 78 miljoen euro liggen.

De meeste studenten zijn niet verplicht aangifte te doen, omdat zij op nul uitkomen of geld terug krijgen door te veel betaalde loonheffing bij een bijbaan.

Dit probleem is al langer bekend bij de Belastingdienst. Daarom stuurt zij ieder jaar een herinnering aan iedereen die in aanmerking komt voor teruggave. Die blijkt vooral een kortetermijneffect te hebben. Het aantal mensen dat verzuimt aangifte te doen is jaarlijks vrijwel even hoog.

Raoul Boer speelt in op deze situatie met zijn bedrijfje iBelasting, dat hij vorige week lanceerde. Studenten onder de 27 jaar kunnen daar hun belastingaangifte laten doen. Alleen als blijkt dat er recht is op teruggaaf van een bedrag boven de zestig euro rekent het bedrijf 57,50 euro servicekosten. „Ik probeer de drempel zo laag mogelijk te leggen”, zegt Boer.

In de eerste week heeft Boer al meer dan tachtig aanmeldingen binnen en de campagne moet nog van start. „Doelstelling is om komend jaar 10 procent van het verloren belastinggeld terug te halen.”

Een woordvoerder van de Belastingdienst wijst erop dat aangifte doen voor de meeste studenten heel gemakkelijk is: „Het is eigenlijk onzin om daar geld voor te betalen.” In april worden opnieuw duizenden brieven verstuurd om jongeren te wijzen op hun recht op belastingteruggave.

Maar als het zo makkelijk is, en studenten zoveel kunnen besparen, waarom doen ze het dan niet? Volgens Jaap van Ginneken, massapsycholoog en schrijver van het volgende maand te verschijnen boek Gek met geld, is het niet invullen van de aangifte vooral gebaseerd op angst.

Volgens Van Ginneken lijden de studenten aan een zogenaamde fear of regret. „Ze zijn bang dat ze een beslissing nemen waar ze later spijt van krijgen”, zegt Van Ginneken. „Dat ze iets verkeerd doen en in een bestandje van de Belastingdienst terechtkomen, waar ze vervolgens levenslang geregistreerd staan.”

Die angst is irrationeel, legt Van Ginneken uit. „De overheid krijgt het nog altijd niet voor elkaar de belastingaangifte simpel te laten zijn. Een aangifte is niet zomaar één regeltje, het is een wirwar van formulieren en vertakkingen. Die drempel wordt pas weggenomen als de overheid de aangifte versimpelt.”

Controleer zelf of je in aanmerking komt voor teruggave via www.belastingdienst.nl/reken/jongeren

    • Stijn Bronzwaer
    • Karen Peeters