Controleur DNB laakt optimisme

Pensioenfondsen met een tekort proberen massaal uit de crisis te komen met ongemeen optimistische of zelfs te optimistische verwachtingen over hun toekomstige beleggingsrendementen.

Dat blijkt uit een brief van de toezichthoudende Nederlandsche Bank (DNB) aan de besturen van de ruim 600 pensioenfondsen waaruit de NOS citeert.

Optimistische rendementsverwachtingen leiden tot meer risico’s in de beleggingen en een grotere kans op tegenvallers, schrijft De Nederlandsche Bank. In de financiële crisis van eind 2008 en de verdere koersval van aandelen begin 2009 kwamen ongeveer 340 pensioenfondsen in problemen. Sindsdien is sprake van herstel. De Nederlandsche Bank constateerde vorig jaar aanzienlijke tekortkomingen in de strategie van het beleggingsbeleid, in de uitvoering daarvan en in het risicobeheer.

Uit de brief blijkt dat 46 pensioenfondsen met financiële problemen vorig jaar hogere verwachte rendementen opvoerden dan is toegestaan door het ministerie van Sociale Zaken om uit de problemen te komen. Het ministerie stelt de maximale rendementen vast op de beleggingen. De Nederlandsche Bank moet vervolgens de zogeheten herstelplannen goedkeuren die de pensioenfondsen maken op basis van het raamwerk van de verwachte rendementen en maatregelen, zoals verhoging van de pensioenpremie of bevriezing van pensioenen. Hoe hoger het verwachte rendement, hoe kleiner de noodzaak tot drastische maatregelen. De betrokken pensioenfondsen zijn gewezen op de rendementsverschillen en hebben een verbeterd plan ingediend, zegt een centralebankwoordvoerder.

De Nederlandsche Bank bekritiseert in haar brief de optimistische rendementsprognoses waarmee zo’n 150 andere pensioenfondsen uit de crisis denken te komen.

De pensioenwereld leed in 2008 recordbeleggingsverliezen van 112 miljard euro. Deze verliezen waren door de tekortkomingen in het gevoerde beleid van de pensioenbestuurders groter „dan zuiver op basis van de bijzondere omstandigheden mocht worden verwacht.”