CDA'er: Balkenende moet weg Sluimerende kritiek in achterban

Jan Peter Balkenende moet bij het CDA alsnog plaatsmaken voor een andere lijsttrekker. Anders is het risico te groot dat het CDA de derde of vierde partij van het land wordt. Dat zegt CDA-Kamerlid Annie Schreijer-Pierik.

Vanmorgen maakte CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel bekend dat hij de landelijke politiek verlaat. Van hem was intern langer bekend dat hij na deze kabinetsperiode zou stoppen. Hij solliciteerde eerder vergeefs naar de post van commissaris van de koningin in Noord-Brabant.

Schreijer-Pierik vindt dat het partijbestuur Balkenende te snel heeft aangewezen als beoogd lijsttrekker: enkele uren na de val van het kabinet, vorige maand. „De partijtop heeft meteen besloten. Het lijkt er op dat ze met elkaar de baantjes aan het verdelen zijn.” Ze geldt als invloedrijk CDA’er omdat ze veel aanhang heeft onder agrariërs. In 2006 kreeg ze bijna 32.000 voorkeurstemmen. Ze vertrekt na de verkiezingen.

Schreijer-Pierik is het eerste CDA-Kamerlid dat zich uitspreekt tegen Balkenende, die door het partijbestuur als kandidaat-lijsttrekker is aangewezen. Op de zaterdag na de kabinetscrisis heeft ze contact gehad met Balkenende, zegt ze. „Ik heb hem gevraagd of het verstandig is, of hij het wel met zijn vrouw Bianca had overlegd.”

Ze vindt dat het CDA tot het congres open over de kandidatuur moet discussiëren, maar dat gebeurt te weinig. „Het partijbestuur heeft wat gezegd. Nu mogen de leden toch wat zeggen? We zitten toch niet in Rusland.”

Vervolg CDA: pagina 3

Sluimerende kritiek in achterban

Het CDA-congres wijst Balkenende naar verwachting op 24 april definitief aan als lijsttrekker. Schreijer-Pierik vindt dat geen goed idee. „We hebben frisse mensen nodig.” Zij voelt meer voor een suggestie die de Overijsselse gedeputeerde Theo Rietkerk gisteren deed in Trouw: demissionair minister Jan Kees de Jager naar voren schuiven als lijsttrekker en oud-landbouwminister Cees Veerman als premierskandidaat.

„Mijn grote zorg is dat we niet meer de grootste worden. Dat zou heel slecht zijn, vooral voor de land- en tuinbouw”, zegt het Twentse Kamerlid. Mocht het congres Balkenende aanwijzen als lijsttrekker, dan stelt ze zich daar „volledig” achter. „Maar nu is de tijd om te discussiëren.”

Vooralsnog is zij het enige Kamerlid dat openlijk zegt dat Balkenende plaats moet maken. Haar collega Jan Schinkelshoek vindt de premier wel de juiste man om het CDA te leiden: „Balkenende heeft drie verkiezingen gewonnen. Hij kan zich goed positioneren tussen Cohen en Wilders.” En CDA-Kamerlid Sybrand van Haersma Buma zegt: „We moeten de economie hervormen om met ons land vooruit te kunnen. Daarvoor is Balkenende de beste. Dat heeft hij voor 2006 bewezen.”

Uit de CDA-achterban kwamen de afgelopen dagen wel kritische geluiden over Balkenende. Zo schreven de Twentse afdelingsbestuurders Jan Bolscher en Armand Dohmen zaterdag in de Volkskrant dat de „houdbaarheidsdatum van JP” is gepasseerd.

Staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) stelt zich verkiesbaar voor de Tweede Kamer, zo maakte hij vanmorgen bekend. De voormalige campagneleider en politiek assistent van Balkenende zat nog niet eerder in het parlement.

    • Herman Staal