bron van de kunst

Gijs van den Berg (gijsvandenberg.nl) verzamelt sinds 2008 witte porseleinen paardjes. Hij fotografeert ze tegen een witte achtergrond omdat „de details dan zo mooi uitkomen”. Dit paardje kreeg hij van een collega. „Ik vind deze bijzonder omdat hij veel kracht uitstraalt, het net is of hij probeert weg te komen. Opvallend is de ‘pilaar’ die zijn buik ondersteunt. Dat is bij dit beeldje namelijk helemaal niet nodig. Veel paardjes hebben dat en ik vraag me af waarom.” Van der Berg is gefascineerd door de herkomst van de beeldjes. „Ze staan vaak in huizen van oude mensen en gaan in de verkoop nadat de eigenaar is overleden.” Van den Berg is artdirector bij reclame- en ontwerpbureau KesselsKramer. Deze rubriek gaat over kunstenaars en hun verzameling als bron van inspiratie. Heb jij als kunstenaar afbeeldingen, voorwerpen of kunstwerken die jou inspireren? Bijdragen aan deze rubriek zijn welkom via klik@nrc.nl