Beursgang Skype kwestie van tijd

Skype lijkt de beste hoop van Silicon Valley op een succesvolle beursgang in 2010. Nu Facebook vastbesloten is om tot volgend jaar buiten de beurs te blijven, kan de voormalige wees van eBay de show stelen door snel toe te slaan. Bovendien zou het bedrijf, als gevolg van de opheldering van copyrightvraagstukken en het aanpassen van zijn broncode om de zakelijke markt te kunnen betreden, wel eens twee maal zoveel waard kunnen zijn als de 2,75 miljard dollar waarvoor eBay zijn belang – op 30 procent na – vorig jaar van de hand deed.

Het bedrijf heeft al 500 miljoen gebruikers en verdiende in het derde kwartaal – het laatste voordat het werd verkocht – 48 miljoen dollar. Dat is goed, maar eBay was geen natuurlijke eigenaar. De kernactiviteiten van dat concern – online veilingen en betalingen – hadden weinig van doen met het beheer van een communicatiebedrijf.

En de vergiftigde relaties tussen eBay en de oprichters van Skype, Niklas Zennström en Janus Friis, deden ook pijn. Omdat zij dreigden de licentie van Skype in te trekken om de onderliggende broncode te gebruiken, en de dienst te sluiten, aarzelde eBay om de software van Skype uitgebreid te verbeteren. De nieuwe eigenaar van Skype, een private-equityconsortium onder leiding van Silver Lake, heeft de weg omhoog gewezen, door met behulp van een aandelenpakket Zennström en Friis – en de broncode – weer aan boord te krijgen.

Het bedrijf kan nu de audio- en videokwaliteit van gesprekken verbeteren door de software aan te passen. Bovendien aarzelen veel bedrijven om Skype te gebruiken, omdat het door firewalls heenbreekt die IT-systemen beschermen tegen indringers van buiten. Softwareverbeteringen moeten Skype de kans geven de grotere en winstgevender zakelijke markt aan te boren.

EBay verkocht het bedrijf voor 3,5 maal de verwachte omzet over 2010. Dat is weinig voor een internetbedrijf wiens merknaam een begrip aan het worden is, wiens omzet jaarlijks met een derde stijgt, en wiens operationele marge groeit. Het elimineren van de mogelijkheid dat het bedrijf zou kunnen sluiten en het verbeteren van de software om nieuwe markten open te breken, kunnen Skype waardevoller hebben gemaakt.

Google wordt bijvoorbeeld verhandeld op ruim zes maal de omzet. Als je voor Skype een vergelijkbare koers-omzetverhouding hanteert, zou het bedrijf meer dan twee maal de aankoopprijs waard zijn, op basis van een geschatte omzet over 2011 van 1 miljard dollar. Dergelijke rendementen moeten genoeg redenen zijn voor de eigenaren van Skype om te gaan werken aan een beursgang.

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaaruit Londen: www.breakingviews.com

    • Robert Cyran
    • Rob Cox