Advocaat Boere wil clementie

In het proces tegen de Nederlandse SS’er Heinrich Boere (89) hebben zijn advocaten vandaag in hun slotpleidooi gesteld dat het niet tot een veroordeling van hun cliënt mag komen. Mocht hij toch een gevangenisstraf krijgen, dan zou die niet langer dan zeven jaar mogen zijn.

Boere staat terecht voor drie moorden die hij pleegde in 1944. Hij was toen lid van een SS-commando dat meer dan vijftig onschuldige Nederlandse burgers vermoordde als represaille voor aanslagen van het verzet. Volgens zijn advocaten waren deze liquidaties in oorlogstijd rechtmatig. Ook betoogden ze dat Boere in 1949 al in Amsterdam is veroordeeld tot de doodstraf, die later werd omgezet in levenslang. Volgens zijn advocaten mag Boere niet een tweede keer voor hetzelfde feit berecht worden.

De officier van justitie eiste op 3 maart een levenslange gevangenisstraf tegen Boere. De SS’er heeft in december bekend dat hij heeft deelgenomen aan de liquidatie van Frits Bicknese, Teun de Groot en Frans Kusters. Naar eigen zeggen kon hij niet anders, omdat bij weigering zijn eigen leven gevaar liep. De advocaten van Boere hebben dat tijdens het proces getracht aan te tonen. Mocht het toch tot een veroordeling komen, dan willen ze dat de rechtbank dit verzachtende feit in de afweging meeneemt.

Achtergronden over de zaak Boere op nrc.nl/binnenland