'Wapenexport naar Z-O-Azië dreigt regio te destabiliseren'

De sterk toegenomen export van conventionele wapens naar Zuidoost-Azië dreigt de regio na decennia van vrede weer te destabiliseren. Daarvoor waarschuwt het Zweedse instituut voor vredesvraagstukken Sipri, bij de verschijning van zijn jaarlijkse rapport over internationale wapenhandel.

Het Sipri spreekt van een dramatische toename van de wapenexport naar Zuid-Oost Azië van de periode 2000-2004 tot de periode 2005-2009. Zo schroefden Indonesië, Singapore en Maleisië hun bestedingen aan grote conventionele wapens (zoals gevechtsvliegtuigen, helikopters en onderzeeërs) op met respectievelijk 84, 146 en 722 procent. Singapore is daarmee de eerste lidstaat van de ASEAN dat in de toptien van grootste wapenimporteurs staat.

Zorgelijk noemt het Sipri ook de export van wapens naar Zuid-Amerika, die in dezelfde periode toenam met 150 procent. De wapenaankopen, onder meer tanks en panterwagens, vormen „een bron van spanning”, aldus het instituut. Venezuela kreeg afgelopen jaar van Rusland een krediet van 2,2 miljard voor de aanschaf van een luchtverdedigingssysteem, artillerie, pantservoertuigen en tanks.

Brazilië kreeg in 2009 de eerste exemplaren van een totaal van 220 tweedehands Leopard-tanks uit Duitsland binnen, terwijl Chili de laatste van een bestelling van 140 tanks uit Duitsland ontving. Peru kondigde aan 80 tanks in China te zullen kopen.

Meer dan een kwart van de handel in grote conventionele wapens (27 procent) betreft gevechtsvliegtuigen, onder meer naar het Midden-Oosten (vooral de Verenigde Arabische Emiraten, Israël en Egypte). Zo kochten de Emiraten 34 Mirages in Frankrijk en 72 F16’s in de VS. In Europa was Griekenland de grootste importeur van wapens, onder meer door de aanschaf van 26 F16’s en 25 Mirages.

Grootste exporteurs van wapens blijven de VS en Rusland. Nederland staat op de zesde plaats, onder meer dankzij de verkoop van tweedehands materieel.

Rapport wapenhandel via nrc.nl/buitenland