Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. Twee mannen die zeggen slachtoffer te zijn van seksueel wangedrag van katholieke geestelijken bereiden een schadeclaim tegen de Rooms-Katholieke Kerk voor. Ook roepen zij lotgenoten op om het door de Kerk zelf ingestelde onderzoek te boycotten.Ned.1, 18.15-18.40u.

Netwerk. Over infobesitas, de dwangmatige behoefte van sommige mensen om de hele dag via moderne digitale communicatiemiddelen op de hoogte te blijven van nieuws en nieuwtjes.Ned.2, 20.25-21.00u.

Nova/DenHaag vandaag. Reportages uit Griekenland over de gevolgen van de crisisbestrijding, en over de kunstbeurs TEFAF in Maastricht. Ned.2, 22.15-22.50u.

praatprogramma

De wereld draait door. Onder de gasten zijn Herman Koch, Michiel Romeyn en Kees Prins. Muziek van zangeres Giovanca, die vorig jaar een Zilveren Harp won.Ned.3, 19.30-20.19u.

Pauw & Witteman. Jelle Brandt Corstius komt praten over zijn tv-programma Van Moskou tot Moermansk en over zijn verhuizing naar Nederland.Ned.1, 23.00-23.55u.

documentaire

Panorama: Are the net police coming for you? Een wetsvoorstel in Engeland moet het mogelijk maken om internetgebruikers die auteursrechtelijk beschermde bestanden downloaden de toegang tot internet te ontzeggen. Presentatrice Jo Whiley onderzoekt de verwachte gevolgen.BBC 1, 21.30-22.00u.

Dokument: Het onzegbare. Documentaire over schrijver Jan Siebelink en zijn autobiografische roman Knielen op een bed violen. De roman is direct een groot succes en wint de AKO Literatuurprijs. De kwekerij in Velp wordt een bedevaartsoord en er komen speciale Siebelink-wandelingen. Filmmaker Pieter Verhoeff volgt Siebelink op zijn reizen langs bibliotheken en dorpshuizen, bezoekt samen met hem plaatsen die een belangrijke rol in zijn roman spelen en laat de schrijver vertellen over zijn motieven. Ned.2, 22.55-23.55u.

informatief

Tegenlicht: De regenmakers – Het groene verzet in China. In vier portretten van burgeractivisten toont deze documentaire van Floris-Jan van Luyn de strijd tegen de milieuvervuiling in China. Vier eigenzinnige Chinese burgers vertellen waarom zij de strijd aangaan met de nukkige en soms agressieve locale autoriteiten. Ned.2, 21.00-21.48u.

Jerusalem is proud to present. Israëlische documentaire uit 2007 van Nitzan Gilady over Jeruzalem dat zich voorbereidt op de eerste internationale Pride Parade. Deze optocht van homo’s stuit op fel verzet van joodse, islamitische en christelijke geestelijk leiders. Zij verenigen zich in een fanatieke strijd tegen ‘de bezoedeling van de heilige stad’. De organisatoren van de parade worden geconfronteerd met gewelddadige uitingen van homohaat en persoonlijke bedreigingen. Gesteund door burgerrechtenorganisaties en het enige homoseksuele raadslid in de volksvertegenwoordiging, laten de organisatoren van de parade zich niet uit het veld slaan. Canvas, 23.40-1.05u.

amusement

De Flandriens: 1976-1987. Vierde deel van serie gesprekken over en met wielrenners die uitblonken in kasseiklassiekers als Parijs-Roubaix en de Ronde van Vlaanderen. In 1976 wordt de Koppenberg voor het eerst in de Ronde van Vlaanderen opgenomen en dat zorgt meteen voor spektakel. Winnaar van die editie Roger De Vlaeminck getuigt. Ook met Freddy Maertens, Walter Godefroot (in 1978, tien jaar na zijn eerste zege, opnieuw winnaar van de Ronde) en Eric Vanderaerden (1985).Canvas, 21.10-22.05u.