Tamil-partij laat eis voor eigen staat vallen

De Tamil-partij die het dichtst bij de Sri-Lankese rebellenbeweging Tamil Tijgers stond, heeft haar eis voor een onafhankelijke Tamil-staat laten vallen. In het programma voor de parlementsverkiezingen op 8 april pleit de Tamil National Alliance voor een „federale structuur”.

Het zijn de eerste parlementsverkiezingen sinds in mei vorig jaar Prabhakaran, de leider van de Tamil Tijgers, werd gedood en er een einde kwam aan ruim een kwart eeuw burgeroorlog, die 80.000 tot 100.000 levens heeft gekost. President Mahinda Rajapaksa won in januari met een grote meerderheid de presidentsverkiezingen, die hij met twee jaar had vervroegd om zijn overwinning op de rebellen te verzilveren.

De Tamil Tijgers zeiden dat zij onafhankelijkheid van de Sinhalese meerderheid nastreefden en een thuisland voor de Tamils wilden stichten in het noorden en oosten van het land: Tamil Eelam. Die regio staat sinds de overwinning op Prabhakaran volledig onder controle van het leger. Zelfmoordaanslagen door de Tamil Tijgers als vergelding zijn uitgebleven.

Tamils voelen zich stelselmatig achtergesteld ten opzichte van de Sinhalezen. De Tamil National Alliance heeft momenteel 22 van de 225 zetels in het parlement. Bij de presidentsverkiezingen steunde zij oppositiekandidaat Fonseka, de voormalig legerleider. Die zit nu gevangen in afwachting van zijn proces wegens staatsondermijning. (AP)