Rijkste schaatsland zonder wereldbeker

Net als in 1991 en in 2006 heeft de grootste schaatsnatie Nederland dit seizoen geen enkele eindzege om de wereldbeker behaald. Nadat Sven Kramer wegens een infectie aan de luchtwegen moest afzeggen op de vijf kilometer, leek de winst voor nummer twee Bob de Jong. Door een gekwetste rug eindigde de stayer bij de finale in Heerenveen pas als negende. De wereldbeker op de lange afstanden ging daardoor naar de Noor Håvard Bøkko, die in 6.20,52 minuut zijn landgenoot Sverre Haugli nipt voor bleef.

Bøkko – die de wereldbeker twee jaar geleden al eens won – kampte dit seizoen opnieuw met schouderproblemen en was slachtoffer van het ontslag van zijn coach Peter Mueller door de Noorse bond. Toch toonde de 23-jarige allrounder zich de regelmatigste van alle schaatsers. Naast zijn zege op de lange afstanden eindigde hij als tweede in de eindstand op de 1.500 meter. De wereldbeker op de schaatsmijl ging voor de derde keer op rij naar Shani Davis, nog zo’n toonbeeld van regelmaat, die ook op de 1.000 meter voor de derde keer op rij de beste was.

De dure Nederlandse ploegen moesten het in Heerenveen doen met twee knappe zeges van Jan Smeekens (Control) op de 500 meter, waar de eindzege ging naar Tucker Fredericks. Op de middenafstanden reed de ploeg van coach Jac Orie – nog altijd op zoek naar een nieuwe co-sponsor – net als het hele seizoen goed, zonder te winnen. De enige zege was de olympische 1.500 meter van Mark Tuitert. Voor TVM eindigde een zwak wereldbekerseizoen in mineur met de opgave van Kramer. De kopman hoopt op tijd hersteld te zijn voor het WK allround, komend weekeinde in Heerenveen.

Bij de vrouwen is de Nederlandse hoop gevestigd op Ireen Wüst, gisteren pas zestiende op de 1.000 meter (1.18,89). De vrouwen uit de Control-ploeg sloten het seizoen af met tweede plaatsen voor Margot Boer en Annette Gerritsen. De wereldbekerwinnaars waren dezelfden als vorig jaar: Jenny Wolf (500), Christine Nesbitt (1.000), Kristina Groves (1.500) en Martina Sablikova (3 en 5 kilometer).