Retour Den Haag-Brussel

Hoeder bijbeltoets weg bij het CDA

PvdA-leider weg, CDA-kroonprins verdwenen. En in hun schaduw vertrekken andere leden van de coalitiepartijen, zoals Tweede Kamerleden Harm-Evert Waalkens (PvdA), Antoinette Vietsch (CDA) en Eddy Bilder (CDA).

Eddy wie? Eddy Bilder. Net als Vietsch geen politicus die de afgelopen jaren erg in het oog liep. Toch is zijn vertrek symbolisch van belang. Bilder is namelijk de meest orthodoxe christen in de CDA-fractie. De partij haalde hem drie jaar geleden uit Ermelo om de gereformeerdebonders op de Veluwe niet kwijt te raken. Hij zat jarenlang in de beweging die het CDA moest behoeden voor compromissen die de toets van de Bijbel niet doorstaan.

Maar bonder Bilder vindt het onaangenaam in Den Haag. De waan van de dag regeert. Bovendien lijkt „alles te draaien om persoonlijke aanvallen”. Sommige debatten vindt hij „absurd”. Zoals het debat over de glossy Gerda, vorige week, toen politici zich „als hyena’s” op hun prooi stortten. Zoals gebruikelijk bij afzwaaiende politici richt de kritiek op de mores zich niet op de eigen partij. Gerda ‘glossy’ Verburg is CDA’er.

Hoewel. Toen Bilder vorig jaar uitlegde hoe het is om in de CDA-fractie met collega’s te werken die niet iedere zondag ter kerke gaan, zei hij: „Dat is een levende realiteit waartoe ik mij dagelijks moet zien te verhouden.” Of dat lukte? Op die vraag liet Bilder een peinzend stilzwijgen volgen. (PvO)

‘U bent soft en weet niks van economie’

Beeldvorming. Daar gaat het de komende maanden om. Haagse spindoctors, tegenwoordig in dienst bij bijna elke politicus, zien dat als hun voornaamste taak: de beeldvorming van hun werkgever en hun concurrenten beïnvloeden.

„Wel altijd vanuit de inhoud”, zei überspindoctor Jack de Vries vorige week bij de presentatie van U draait en u bent niet eerlijk, volgens zo’n andere spindoctor, Kay van de Linde, het „eerste serieuze boek over spindoctoring”. Politiek assistenten, voorlichters, journalisten en politici zullen het vast en zeker aanschaffen. Maar het boek is meteen ook al wat gedateerd. Rita Verdonk („wel authentiek maar inhoudsloos”) en Mark Rutte („sterk op de inhoud, maar niet authentiek”) spelen er een grote rol in. De komende tijd zullen Cohen, Wilders en Balkenende meer aandacht krijgen.

Een hardnekkig beeld is lastig bij te stellen, vertelde Jack de Vries. Mocht hij opnieuw de campagne van het CDA gaan leiden – die kans bestaat – dan heeft hij een lastiger klus dan in 2006. Nu is het beeld van het gebrekkige leiderschap van Balkenende bij het grote publiek wel erg sterk ingedaald. En de ster van Cohen is in een paar dagen tijd al tot Obama-achtige hoogte gestegen. Maar er is nog tijd om, net zoals in 2006 met ‘draaier’ Wouter Bos lukte, een negatief beeld van Cohen neer te zetten: hij is soft en heeft geen verstand van de economie. (HS)

EU-vlag waait met Haagse wind mee

Het is zover. Op alle dagen dat de Tweede Kamer vergadert, hangt behalve de Nederlandse vlag sinds afgelopen week ook de veelbesproken Europese vlag op het gebouw van het parlement.

Een eenvoudig besluit was het niet. Eind 2007 strandde een voorbereidend voorstel nog op een krappe Kamermeerderheid. Die wilde niet dat het presidium van de Tweede Kamer opdracht zou krijgen een tweede vlaggemast op het gebouw van de Kamer te plaatsen „om ook de mogelijkheid te scheppen om de Europese vlag te hijsen”, zoals een motie van de Kamerleden Ormel (CDA) en Pechtold (D66) vroeg. De PvdA was toen tegen, behalve de tot die partij behorende Kamervoorzitter Gerdi Verbeet. De PvdA vond het hijsen van de Europese vlag wat moeilijk uit te leggen, net nadat die – mede op aandringen van Nederland – als symbool uit het nog te ratificeren Europees Verdrag was geschrapt.

Maar nu dit Verdrag begin dit jaar is aangenomen, heeft de PvdA opeens geen bezwaar meer. Vanwaar die draai? De Kamer heeft een rol gekregen in het Europees besluitvormingsverdrag en daarom mag de vlag ook op het gebouw van de Tweede Kamer wapperen, aldus Luuk Blom, Tweede Kamerlid voor de PvdA. Daarom is de vlag er nu. En hij waait met alle winden mee. (MK)

Bijdragen: Mark Kranenburg, Pieter van Os en Herman Staal