'Pentagonfunctionaris had spionagenetwerk'

Een medewerker van het Pentagon heeft naast zijn werk een particulier netwerk opgezet dat spioneerde in Afghanistan en Pakistan. Dat zeggen Amerikaanse militaire bronnen vandaag in The New York Times.

De voormalige luchtmachtofficier, Michael Furlong, zou tevens geld hebben weggesluisd van een overheidsprogramma dat informatie moest verzamelen over de tribale verhoudingen in Afghanistan. Dat zou hij hebben gebruikt voor geheime operaties om opstandelingen aan beide kanten van de grens te doden. Het Pentagon voert nu een onderzoek uit naar strafbare feiten, waaronder contractbreuk.

De VS maken volop gebruik van particuliere beveiligers in de oorlogen in Afghanistan en Irak, maar zij mogen officieel alleen ondersteunende taken doen waar militairen niet aan toe komen. Inzet voor spionagewerk is omstreden. Het bedrijf Blackwater is bijvoorbeeld in opspraak wegens geheime invallen in Irak.

Furlongs contractanten zijn volgens de bronnen van de krant ingezet om een netwerk van informanten op te zetten dat opstandelingen en hun kampen kon lokaliseren. „We leverden informatie zodat ze [legerofficieren] de situatie in Afghanistan beter konden begrijpen, en die [informatie] is gebruikt om mensen te doden”, zegt de contractant Robert Young Pelton.

„Er zijn geen legale inlichtingenoperaties verpest, maar over het algemeen is het een slecht idee om freelancers in een oorlogsgebied te hebben rondrennen die doen alsof ze James Bond zijn”, was de reactie van een regeringsfunctionaris. Het is onbekend of Furlong toestemming had van hoge officieren en de CIA, of dat hij op eigen houtje werkte.

Vooral in Pakistan zal het bericht – als het bevestigd wordt – slecht vallen, omdat het land extreem gevoelig is voor aantasting van de soevereiniteit, vooral door Amerikanen. Islamabad verbiedt de inzet van Amerikaanse militairen op de grond, maar staat wel toe dat de VS vanuit Afghanistan luchtaanvallen uitvoeren op leiders van de Talibaan en Al-Qaeda.