Partij Sarkozy lijdt gevoelige nederlaag

De Franse kiezers hebben zich gisteren in de eerste ronde van de regionale verkiezingen massaal afgekeerd van de regeringspartij UMP van president Nicolas Sarkozy.

Met ongeveer 26 procent van de stemmen haalde centrum-rechts de laagste score in ruim vijftig jaar.

De opkomst was met 46,5 procent de laagste ooit op lokaal niveau. Alleen bij de Europese verkiezingen vorig jaar stemden minder kiezers. Toen bleef de UMP wel de grootste partij.

Opvallend was de score van de extreemrechtse partij Front National, landelijk 11,7 procent. Dat was lager dan bij de vorige regionale verkiezingen in 2004, maar een wederopstanding vergeleken met alle verkiezingen sindsdien.

Aangevoerd door de centrum-linkse Parti Socialiste (29,3 procent) en de nieuwe groene formatie Europe Ecologie (12,4) haalt links op nationale schaal ruim 55 procent van de stemmen.

In de regionale verkiezingen kiezen de Fransen in twee ronden presidenten en parlementen voor 26 regio’s. Voor de tweede ronde aanstaande zondag kwalificeren zich per regio de partijen die gisteren minimaal 10 procent haalden. PS en Europe Ecologie kondigden aan hun lijsten samen te zullen voegen.

Links kan alle regio’s winnen, onderstreepte gisteren eerste secretaris Martine Aubry van de PS. Haar partij kreeg gisteren procentueel meer stemmen dan in 2004, toen die alle regio’s op twee na won.

Europe Ecologie bewees met een tweede goed resultaat na de Europese verkiezingen dat de PS niet om haar heen kan. Dat is van belang met het oog op de komende presidentsverkiezingen in 2012. De MoDem-partij van centrumpoliticus François Bayrou, in 2007 bij de presidentsverkiezingen de derde grootste partij, bleef nu steken op 4 procent.

Premier Fillon zei gisteravond dat in de tweede ronde „alles nog open” is. Hij riep de kiezers die de regering steunen op volgende week naar de stembus te gaan. Kopstukken van zijn partij weigerden de regionale afstraffing in verband te brengen met de politiek van Sarkozy, die momenteel ongekend impopulair is.

Zowel Front National-leider Jean-Marie Le Pen als zijn dochter en mogelijke opvolger Marine Le Pen haalde als lijsttrekker in respectievelijk de regio rond Marseille en Lille zo’n 20 procent van de stemmen.