Op zoek naar Hannah Arendt

P1000207Vanmorgen vroeg ben ik op zoek naar  Tiergartenstrasse 6 gegaan in de hoop op een gedenksteen voor Hannah Arendt te stuiten. Maar het huis dat ik zocht bleek in 1945 weggebombardeerd te zijn. Wel zag ik in de Zoölogische-straat de nieuwbouw van de dierentuin en dat deed me zo goed dat ik besloot een bezoek aan dat park te brengen, dat tenslotte voor de Tweede Wereldoorlog de grootste dierentuin ter wereld herbergde. En het liep niet uit op een teleurstelling.

P1000200Veel dieren waren er niet, vanwege de winter. Maar de leeuwen speelden al buiten met hun jongen. En een eindje verderop brieste een walrus, terwijl naast zijn halfbevroren zwembadje een paar zeehonden met elkaar speelden.

P1000199

De dierentuin zelf is heel groot en ligt op een paar heuveltjes, waar tussendoor een beekje stro0mt, dat het geheel een Duits romantische uitstraling  verleent. Ik had de hele tijd Schuberts Die schöne Müllerin in mijn hoofd en liep al zingend door het park, dat uitzicht bood op de straten die naar componisten als Händel en Brahms zijn vernoemd. Zo moet Arendt hier ook hebben rondgelopen.

Hoogtepunt was de bruine beer, die zo blij was dat hij een mens zag dat hij begon te applaudisseren, in de hoop wat extra voedsel te kunnen opvangen.

P1000205
Toen ik na een tijdje tegen hem aan geouwehoerd te hebben verder liep, verschenen er twee moedertjes die met hun kinderen een hele tas appels en aardappelen aan hem opofferden. Ze noemden de beer bij zijn naam en behandelden hem als een oude bekende: Misja.

P1000178Op de terugweg liep ik door straten waar me opnieuw opviel hoe Duits Kaliningrad nog is. Een oude vrouw, die ik over de hoogte van haar pensioen interviewde (ja heus: 4600 roebel per maand, terwijl ze 2000 roebel voor gas en licht moest betalen, waardoor ze op haar 69ste nog dagelijks als boekhouder werkte om wat bij te verdienen, ,,om te kunnen overleven, meneer!”), vertelde me dat er regelmatig Duitse families naar de stad kwamen om naar de door hun grootvader gebouwde huizen te kijken. ,,Maar ze willen hier voor geen cent wonen”, voegde ze er aan toe. P1000179

P1000184

    • Michel Krielaars