Nederland kort

PvdA en Leefbaar mogelijk samen in deelgemeenten

Rotterdam. PvdA-fractievoorzitter Peter van Heemst sluit een samenwerking met Leefbaar Rotterdam in de deelgemeenten van de Havenstad niet uit. „Die kunnen de proeftuin zijn. Daar kan het vertrouwen tussen beide partijen groeien”, aldus Van Heemst gisteren. Een stadsbestuur met Leefbaar Rotterdam ziet de PvdA niet zitten: „Daarvoor zijn de onderlinge tegenstellingen veel te groot”. Beide partijen haalden veertien zetels bij de gemeenteraadsverkiezingen. Met een verschil van 0,3 procent mag PvdA zich de grootste noemen, zo werd vrijdag bekend na een hertelling van de stemmen. Die was nodig omdat er in de stemhokjes veel mis ging. Sommige mensen ontving meerdere stempassen, andere stonden samen in de stemhokjes en op sommige plaatsen schoot het toezicht te kort. De PvdA vindt een coalitie met Leefbaar op moment „onmogelijk”. Op de meeste punten liggen de partijen niet ver uit elkaar, maar wat betreft ideeën over de toekomst van een multi-etnische en multiculturele stad zijn de verschillen tussen de partijen te groot. En dat is volgens Van Heemst op dit moment de belangrijkste kwestie voor Rotterdam. (ANP)

Wientjes: Wilders beschadigt ons land

Door een onzer redacteuren

Den Haag. „Geert Wilders beschadigt ons land op een geweldige manier”. Dat zei voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW Bernard Wientjes zaterdag in een interview met de Volkskrant. Hij verwees daarbij specifiek naar Wilders’ bezoek aan Londen begin deze maand, waarbij hij de Turkse leider Erdogan „een freak” noemde. De PVV-leider was in Londen om zijn film Fitna te vertonen in het Britse Hogerhuis. Wientjes vreest voor imagoschade die op termijn gevolgen zou kunnen hebben voor de welvaart in Nederland. De voorzitter zei een samenwerking met Wilders niet uit de weg te gaan, mocht hij zitting nemen in het kabinet: „We zullen met elk kabinet zaken doen. Dat is democratie. Maar een kabinet met Wilders of de PVV, dat zal Nederland niet meemaken, toch?”

Rechter negeert Raad voor de Rechtspraak

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. De voormalig vicepresident van de Haagse rechtbank Hans Westenberg zou diverse keren adviezen en vragen van de Raad voor de Rechtspraak hebben genegeerd. Dat meldt de NOS op zijn website. Westenberg werd er in 2004 in het boek Topadvocatuur van beschuldigd gebeld te hebben met advocaten in een zaak die hij zelf voorzat – een doodzonde voor rechters. Voordat de Raad advies kon geven, begon Westenberg een proces wegens smaad, waarvoor de Raad ondertussen 108.000 euro betaalde aan proceskosten. Vorig jaar bepaalde het Hof in Amsterdam dat Westenberg wel degelijk had gebeld met advocaten. Het geld kan echter niet worden teruggevorderd. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil nu opheldering over de rechtsbijstand die wordt verleend aan rechters. „Voortaan moet vooraf worden afgesproken dat het geld kan worden teruggevorderd als een rechter ten onrechte is gaan procederen”, zegt Ton Heerts (PvdA).

Tachtig tips na verdwijning Millie

Dordrecht. De politie heeft tachtig tips binnengekregen over de verdwijning van de twaalfjarige Millie Boele afgelopen woensdag uit de Schuilenburg in Dordrecht. Dat meldde een woordvoerder gisteren. Millie verdween woensdag tussen vijf en zeven uur ’s avonds, nadat ze rond half zes voor het laatst telefonisch contact met haar moeder had gehad. De politie sloeg onder andere alarm via het landelijk waarschuwingssysteem Amber Alert. (ANP)