Medelijden met Bos en Eurlings is niet nodig

Zou Agnes Kant niet ook gedacht hebben: thuis hebben ze me meer nodig? Terwijl zij dat als vrouw niet hardop kan zeggen, profileren Bos en Eurlings zich nu juist als emancipatoire boegbeelden met hun besluit de landelijke politiek te verlaten om meer tijd voor hun gezin te hebben. Nee, de emancipatie is nog niet voltooid. Hadden de mannen meer emancipatoire maatregelen voor mannen moeten nemen, zoals Stine Jensen stelt (Opinie & Debat, 13 maart)? Ja en nee. Het is absurd dat er nog steeds geen zorgverlof voor vaders is, maar er is meer nodig om een mentaliteitsverandering bij mannen te bewerkstelligen. Ouderschapsverlof is al jaren een wettelijk recht. Toch wordt het vrijwel alleen door vrouwen opgenomen, behalve dan als het betaald wordt. Als bewindsvrouw zou ik daarom keiharde maatregelen nemen, zoals een al dan niet betaald ouderschapsverlof dat alleen geldt als beide partners er op eenzelfde manier gebruik van maken. Of het absolute recht op een vierdaagse werkweek voor ouders met kleine kinderen, zodat mannen nooit meer kunnen zeggen dat ze wel korter willen werken, maar dat het van hun baas niet ‘mag’. Moeten we ons intussen zorgen maken over de onverenigbaarheid van een politieke carrière met een privéleven? Nee: politici kunnen het zich financieel permitteren om van de ene op de andere dag eruit te stappen. Die luxe kent de gemiddelde Nederlander niet.

Emely Nobis

Amsterdam

    • Emely Nobis