Kunnen bomen zonder blaadjes zuurstof leveren?

Planten en bomen nemen een belangrijk deel van de CO2 (koolstofdioxide) op. „Maar hoe zit dat dan in de winter als er geen blaadjes aan de bomen zitten?” , vraagt Jet Westbroek uit Nijmegen zich af. „Wordt er dan maandenlang geen zuurstof geleverd?”

In de winter wordt er door bomen en planten inderdaad geen koolstofdioxide opgenomen. Integendeel, in de winter is de natuur zelfs verantwoordelijk voor een kleine stijging van de CO2 -uitstoot.

„Wij ademen, planten ook”, legt hoogleraar isotopenonderzoek Harro Meijer van de Rijksuniversiteit Groningen uit. „We stoten allebei CO2 uit. Planten nemen het ook op, maar zonder blaadjes lukt dat niet.”

In de winter is de hoeveelheid CO2 in de lucht daarom altijd iets hoger, ongeveer 5 procent. In het voorjaar en de zomer, als de planten gaan groeien, wordt de balans hersteld.

Van onze atmosfeer bestaat op dit moment ongeveer 0,039 procent uit koolstofdioxide. Deze concentratie neemt jaarlijks toe. Dat komt door de mens: door ons gebruik van fossiele brandstoffen en door ontbossing. Gelukkig voor ons nemen planten een deel van deze uitstoot extra op.

Een extra strenge winter zoals we dit jaar hadden, maar vooral een slecht voorjaar of een hete, droge zomer kan de de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer doen stijgen. Al heeft Nederland wat dat betreft een marginale invloed. Meijer: „Het gaat hier om wereldwijde processen. En ik heb geen idee hoe koud het deze winter in Siberië was.”

Ter geruststelling: we hoeven niet bang te zijn dat we in de winter ademhalingsproblemen krijgen. Twintig procent van onze atmosfeer bestaat uit zuurstof. „Dat is zo gigantisch veel. We krijgen het nooit op, zelfs al zouden we het willen”, zegt Meijer. „Als we alle bossen in de wereld kappen is dat een ramp voor het milieu, maar we kunnen dan met z’n allen rustig blijven doorademen.”

Stijn Bronzwaer

    • Stijn Bronzwaer