Kort nieuws Kunst

Liedjesschrijver Jean Ferrat overleden

Door onze kunstredactie

Amsterdam, 15 maart. De Franse liedjesschrijver en -zanger Jean Ferrat is dit weekeinde op 79-jarige leeftijd overleden. In eigen land was hij een van de grootste chansonniers van zijn generatie, met populaire nummers als Ma Môme en het communistisch geïnspireerde Potemkine dat de Franse studentenprotesten van 1968 begeleidde. Zijn melancholieke chanson La Montagne, over de leegloop van de Franse bergdorpen, werd zijn bekendste lied in Nederland – vooral omdat Wim Sonneveld de melodie gebruikte voor Het dorp, met een tekst van Friso Wiegersma over de vele veranderingen in zijn geboortedorp Deurne. Een ander nummer, On ne voit pas le temps passer , staat onder de titel Waar blijft de tijd op de allereerste langspeelplaat van Herman van Veen. Ferrat kwam in Frankrijk verschillende keren in botsing met de staatsradio die sommige van zijn platen in de ban deed omdat ze te links werden geacht. Wegens zijn gezondheid trad hij al jarenlang niet meer op.

Grunberg en Koch op voor Gouden Uil

Door onze kunstredactie

Rotterdam, 15 maart. Onder meer Arnon Grunberg, Tommy Wieringa, Thomas Roosenboom, Herman Koch, Joost Zwagerman Cees Nooteboom en Mensje van Keulen zijn kandidaat voor het winnen van de Gouden Uil 2010. De jury van de Vlaamse literatuurprijs heeft vandaag de longlist bekendgemaakt. Ook de Vlamingen Saskia de Coster, Peter Terrin, Tom Lanoye staan op de lijst, net als Bart Meuleman, auteur van De donkere kant van de zon, een bundel popessays. Op de longlist voor de Jeugdliteratuurprijs staan onder meer Marit Törnqvist, Tonke Dragt, André Sollie en Erna Sassen. Op 25 worden de winnaars bekend gemaakt.

Zie nrc.nl/kunst voor de complete lijsten.

Rectificaties / gerectificeerd

Correcties & aanvullingen

In het bericht Grunberg en Koch op voor Gouden Uil (15 maart, pagina 8) staat dat de longlist voor deze literatuurprijs is bekendgemaakt. Dat moet zijn de shortlist. De boeken van Arnon Grunberg, Cees Nooteboom, Thomas Rosenboom, Mensje van Keulen en Tom Lanoye zijn genomineerd.

Kunsttijdschrift Mr. Motley gered

Door onze kunstredactie

Amsterdam, 15 maart. Het kunsttijdschrift Mr. Motley is gered. Op 1 september verschijnt een nieuw nummer in een gewijzigde opzet, met financiële steun van het Fonds BKVB. Dat meldt de hoofdredacteur van het blad, Hanne Hagenaars, die vorige week over een nieuw begin overeenstemming bereikte met het Fonds BKVB en het Fonds voor Cultuurparticipatie. Het blad richt zich in het bijzonder op jongeren.