Kort nieuws Buitenland

ANC-jeugdleider veroordeeld voor haatzaaien

Door onze correspondent

Johannesburg, 15 mrt. Voorzitter Julius Malema van de jeugdliga van de Zuid-Afrikaanse regeringspartij ANC is door een hof in Johannesburg schuldig bevonden aan het zaaien van haat. Bij een campagne-evenement op een universiteit in Kaapstad zei hij een jaar geleden dat de vrouw die zegt door ANC-leider Jacob Zuma te zijn verkracht „een leuke tijd” gehad moet hebben omdat ze anders de ochtend na het voorval Zuma niet om ontbijt en geld voor een taxi zou hebben gevraagd. Een organisatie voor vrouwenrechten had Malema aangeklaagd. Hij moet van de rechter publiek excuses aanbieden en 5.000 euro boete betalen.

Kandahar: 35 doden na aanslagen

Kandahar, 15 maart. In de Afghaanse stad Kandahar zijn zaterdag zeker 35 doden gevallen bij een reeks aanslagen, waaronder vier zelfmoordaanslagen. De politie denkt dat de gevangenis – waar de Talibaan twee jaar geleden duizend medestrijders bevrijdden – het belangrijkste doelwit was. De overige aanslagen hadden plaats bij het politiebureau en op wegen. De Talibaan verklaarden gisteren dat zij zo hebben aangetoond nog altijd vrij te kunnen opereren, ondanks de opbouw van internationale en Afghaanse troepen in het zuiden van het land. (AP, Reuters)

35 dood na breuk dam in Kazachstan

Almaty, 15 maart. In het zuiden van Kazachstan zijn na een dambreuk ten minste 35 mensen omgekomen. Dat heeft de Kazachse president Nazarbajev zaterdag bekendgemaakt. In de regio Almaty brak vrijdag een dam doormidden, waarna een vloedgolf van twee meter het dorp Kizil-Agasj (3.000 inwoners) overspoelde. Vermoedelijk werd de breuk veroorzaakt doordat het stuwmeer erachter te vol was komen te staan door regenval en gesmolten sneeuw. Nazarbajev heeft de eigenaar van de dam, een oligarch, bekritiseerd omdat die geen tegenmaatregelen had getroffen. (AP)

Servië arresteert 9 paramilitairen

Belgrado, 15 maart. De Servische politie heeft afgelopen weekeinde negen paramilitairen gearresteerd die verdacht worden van oorlogsmisdaden in Kosovo. De negen zouden betrokken zij geweest bij de moord op 41 Albanese Kosovaren in 1999. Met de arrestaties probeert Servië duidelijk te maken dat het afrekent met zijn oorlogsverleden. Dat is een belangrijke voorwaarde voor toetreding tot de EU. (Reuters, AP)