Kort nieuws Buitenland

69 leden maffia Georgië opgepakt in Europese landen

Madrid, 15 maart. Bij gecoördineerde politieacties in meerdere Europese landen zijn vandaag zeker 69 vermoedelijke leden van de Georgische maffia gearresteerd. Dat heeft de Spaanse politie bekendgemaakt. In Spanje werden 24 van de 69 verdachten opgepakt. De Spaanse operatie werd geleid door Udyco, een speciale politie-eenheid die zich bezighoudt met drugsbestrijding en het bestrijden van georganiseerde misdaad. De meeste verdachten in Spanje werden opgepakt in de regio Catalonië. (BBC)

Schietpartij in België: drie doden

Brussel, 15 maart. Bij schietgeweld in Bilzen, net over de Belgische grens bij Maastricht, zijn gisterochtend drie mensen gedood onder wie een politieman. Vier agenten kwamen poolshoogte nemen bij het gezin na een melding van geweld, waarna de man een van hen doodschoot. De andere agenten openden daarop het vuur op de schutter. Hij overleed ter plaatse. De 53-jarige man had kort daarvoor zijn zoon van 15 doodgeschoten. Hij had ook zijn ex-vriendin beschoten, maar die kon ontsnappen. Volgens Belgische media stond de man bekend als wapenliefhebber maar hij was niet geregistreerd als wapenbezitter. (AFP)

Karzai bindt in over kiescommissie

Kabul, 15 maart. De Afghaanse president Karzai heeft zijn besluit om geen buitenlanders meer toe te laten in de electorale klachtencommissie deels teruggedraaid. De commissie bestond uit twee Afghanen en drie door de VN benoemde buitenlanders. Karzais besluit vorige maand dat voortaan alle leden Afghanen moeten zijn was omstreden omdat de klachtencommissie bij de presidentsverkiezingen vorig jaar eenderde van de stemmen voor Karzai ongeldig verklaarde wegens fraude. Nu mogen er alsnog twee buitenlanders in de commissie, maar het is onduidelijk of zij nog door de VN benoemd worden. (AP)

U-Partij president wint in Colombia

Bogota, 15 maart. De regerende, conservatieve U-partij van de Colombiaanse president Álvaro Uribe en haar coalitiepartners hebben gisteren een meerderheid behaald bij de Congresverkiezingen. De uitslag geldt als een belangrijke graadmeter voor de presidentsverkiezingen eind mei. De U-partij is de grootste partij geworden, volgens voorlopige tellingen. Uribe kan zich na twee termijnen niet meer verkiesbaar stellen, zo oordeelde het Constitutionele Hof vorige maand. Zijn partijgenoot Juan Manuel Santos, oud-minister van Defensie, heeft als presidentskandidaat gezegd dat hij Uribe’s strijd tegen de guerrillabeweging FARC wil voortzetten. (AP, Reuters)

Pro-Kremlinpartij verliest steun

Moskou, 15 maart. Bij de regionale verkiezingen in Rusland heeft de regeringspartij Verenigd Rusland van premier Poetin zoals verwacht een overwinning behaald. Maar de partij kreeg veel minder stemmen in de acht gouvernementen dan bij de landelijke verkiezingen in die regio’s, twee jaar geleden. Dat heeft de kiescommissie vandaag bekendgemaakt. Veel Russen zijn ontevreden over het lokale en landelijke bestuur wegens het falende economische beleid. (Reuters)