Internationaal kort

Talibaan: Aanslagen in Kandahar waren waarschuwing NAVO

Kandahar. De bomaanslagen die dit weekend plaatsvonden in de Afghaanse stad Kandahar waren volgens de Talibaan bedoeld als waarschuwing voor de NAVO dat de Talibaan klaar is voor een offensief in het zuiden van het land. Volgens een Talibaan-woordvoerder laten de bomaanslagen zien dat de terreurbeweging nog steeds in staat is te opereren, ondanks de aanwezigheid van internationale troepen in het gebied. Bij zeker vijf bomaanslagen kwamen zaterdag 35 mensen om het leven. De bevelhebber van alle internationale troepen in Afghanistan, Stanley McChrystal, heeft eerder gezinspeeld op een offensief in Kandahar, waarvan grote delen onder controle staan van de Talibaan. „McChrystal heeft gezegd dat de NAVO binnenkort gaat opereren in Kandahar, dus zijn wij alvast met onze operaties begonnen”, liet de Talibaan-zegsman weten. De gouverneur van Kandahar, Tooryalai Wesa, heeft de regering om meer Afghaanse veiligheidstroepen rondom de grootste stad in het zuiden van Afghanistan gevraagd. (AP, Reuters)

Israël arresteert een kopstuk van Hamas

Jeruzalem. Het Israëlische leger heeft gisteren een leider van de Palestijnse Hamasbeweging opgepakt. Maher Audi is een van de oprichters van de gewapende tak van Hamas op de bezette Westelijke Jordaanoever. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor de coördinatie van een reeks zelfmoordaanslagen waarbij zeker tien Israëliërs zijn gedood. Na een offensief in de stad Ramallah werd Audi opgepakt. De Palestijnse autoriteiten hebben nog geen commentaar gegeven op de arrestatie. (Reuters)

Politie Mumbai pakt terreurverdachten op

Mumbai. De Indiase politie heeft zaterdagavond twee mannen opgepakt die ervan worden verdacht aanslagen in Mumbai te beramen op onder andere een olieraffinaderij, een markt en een winkelcentrum. Het zou gaan om twee Indiase mannen die in Mumbai wonen. De politie meent dat de terreurverdachten werden aangestuurd door militante groepen uit Pakistan, die ook verantwoordelijk waren voor de aanslagen die in 2008 in Mumbai plaatsvonden. Daarbij vielen 166 doden. Sinds de bomaanslagen die vorige week in de nabijgelegen stad Pune plaatsvonden, met zestien doden ten gevolg, is de beveiliging in Mumbai sterk aangescherpt. (Reuters, AP)

Labour wil Hogerhuis grondig hervormen

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. De Britse regeringspartij Labour zal binnenkort een plan bekendmaken om het Hogerhuis grondig te hervormen. Dat meldden Britse kranten gisteren op basis van gelekte documenten. Volgens The Sunday Telegraph zou minister van Justitie Jack Straw afgelopen weekeinde met zijn collega-ministers over het voorstel om het Hogerhuis te vervangen door een instelling met driehonderd gekozen leden. De meeste van de 733 leden die het Hogerhuis nu telt, zijn benoemd, 92 Lords hebben hun zetel geërfd. Die 92 ‘erflords’ zijn een overblijfsel van de laatste hervorming van het Hogerhuis, in 1999, toen de meeste van deze ‘hereditary peers’ werden afgeschaft. Op 6 mei worden verkiezingen voor het Lagerhuis verwacht. Volgens de Britse kranten past het plan in de verkiezingscampagne van Labour.

Drugsgeweld Mexico eist tientallen levens

CIUDAD JUAREZ. Zesentwintig mensen zijn zaterdag dood gevonden in Mexico. Zij zijn vermoedelijk slachtoffer geworden van de strijd tussen rivaliserende drugskartels. Onder de doden waren drie mensen die verbonden waren aan het Amerikaanse consulaat in de Mexicaanse grensstad Ciudad Juarez. De Amerikaanse president Obama heeft volgens een woordvoerder van het Witte Huis „woedend en verdrietig” gereageerd. De Mexicaanse president Calderon verklaarde de drugsbendes in 2006 de oorlog en zette tienduizenden militairen in om de druk op de kartels op te voeren. Sindsdien zijn ongeveer 18.600 mensen om het leven gekomen. Washington adviseert Amerikaanse burgers bepaalde Mexicaanse staten te mijden. (AFP, Reuters)