Hockeydoelman Vogels sluit af met brons bij WK

In een wedstrijd die werd opgedragen aan de vertrekkende doelman Guus Vogels hebben de Nederlandse hockeyers zaterdag de bronzen medaille behaald bij het WK in India. Nederland versloeg Engeland met 4-3.

Vogels nam na zijn 264ste interland afscheid in stijl. Hij werd na de finale – waarin het favoriete Australië Duitsland met 2-1 versloeg – uitgeroepen tot beste doelman en beste speler van het WK. Als eerbetoon aan zijn indrukwekkende carrière hadden de spelers Vogels voor het duel tot aanvoerder gebombardeerd.

Nederland opende tegen Europees kampioen Engeland de score via Teun de Nooijer. Door cruciale fouten zakte de ploeg echter ver weg. Mede door twee rake strafcorners van Ashley Jackson ging Engeland de rust in met een verdiende voorsprong (3-1). De Engelsen hadden liefst zes corners gekregen, Nederland niet één.

Na de pauze vocht Nederland zich knap terug, dankzij treffers van Taeke Taekema, Klaas Vermeulen en Roger Hofman, die vier minuten voor tijd de winnende maakte. Daarmee gunden zij Vogels na veertien jaar trouwe dienst een waardig afscheid.

„Het afscheid van Guus bracht de spelers iets extra’s”, zei bondscoach Michel van den Heuvel na afloop. Dat vond ook De Nooijer, die wees op de ommezwaai na rust. „We hebben dit ook voor hem gedaan. Guus verdient deze medaille ten volle.”

Na het laatste fluitsignaal stortten de spelers zich massaal op de geëmotioneerde Vogels, die Nederland in de loop der jaren talloze keren uit de problemen haalde en uitgroeide tot een van de beste keepers van de wereld. Hij werd op de schouders van zijn ploeggenoten van het veld gedragen. „De jongens hadden me vóór de wedstrijd al verrast, toen ze me de aanvoerdersband om mijn arm schoven”, zei Vogels. „Dat was een speciaal moment. Ik ben blij dat we het zo afsluiten. In de tweede helft speelde een elftal waar ik trots op ben.”

Van den Heuvel onderstreepte na afloop het belang van het brons. „Na de verloren halve finale tegen Australië was het heel belangrijk dat we terugvochten en nu gaan we met brons naar huis.” Nederland was bij het vorige WK, in Mönchengladbach (2006), als zevende geëindigd. En bij de Spelen in Peking (2008) liep de ploeg ook al een medaille mis.

Teun de Nooijer – die eveneens zijn laatste WK speelde, maar nog niet met hockey stopt– was net als zijn coach uiteindelijk tevreden met het eindresultaat. „We zijn nu weer de nummer drie van de wereld. We moeten nog hoger, maar ik denk dat de derde plaats op dit moment onze positie in de wereld wel weergeeft.”

    • Rob Schoof