Harde verwijten France Telecom

De Franse arbeidsinspectie vindt dat justitie moet overwegen France Telecom te vervolgen voor zijn aandeel in de zelfmoordgolf onder zijn Franse werknemers.

Dat blijkt uit een rapport dat de arbeidsinspectie vorig week aan het openbaar ministerie in Parijs heeft geleverd en waar de krant Le Parisien de hand op heeft gelegd. Volgens Le Parisien oordeelt de arbeidsinspectie dat France Telecom het leven van werknemers in gevaar heeft gebracht door zijn saneringsbeleid en zich schuldig heeft gemaakt aan morele intimidatie.

In 2008 en 2009 pleegden 35 werknemers van France Telecom zelfmoord. Sinds januari hebben volgens de directie negen werknemers zelfmoord gepleegd, volgens de vakbonden tien.

Het telecombedrijf kwam eind vorig jaar in opspraak door het relatief hoge aantal zelfmoorden onder zijn werknemers. Bedrijfsartsen en vakbonden klaagden over een onmenselijk werkklimaat, vooral sinds France Telecom in 2006 een reorganisatie doorvoerde waarbij 22.000 banen verdwenen.

De Franse regering vroeg het bedrijf actie te ondernemen nadat bestuursvoorzitter Didier Lombard de zelfmoorden en de klachten herhaaldelijk in het openbaar relativeerde. Lombard heeft nu de dagelijkse leiding overgedragen aan ex-topambtenaar Stéphane Richard. Die heeft een extern bureau ingeschakeld om het werkklimaat te verbeteren.

De arbeidsinspectie concludeert nu dat bestuurders van France Telecom voorbij zijn gegaan aan „talrijke waarschuwingen” van artsen, bonden, overheden en justitie dat de reorganisaties de gezondheid van werknemers schaadden.

Voor één zelfmoordgeval zou volgens de arbeidsinspectie de kwalificatie doodslag van toepassing kunnen zijn. Dat gaat om een werknemer in het oosten van het land die zonder opleiding en begeleiding was overgeplaatst naar een nieuwe functie.