Handmatig tellen na 2011 wellicht voorbij

Na problemen met het stemmen met potlood en papier bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen, lijkt er toch een rol voor elektronica. Herinvoering van de stemcomputer is nog niet aan de orde, maar stemmen kunnen in de toekomst wel machinaal worden geteld, zegt een woordvoerster van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Dat gebeurt overigens nog niet bij de Kamerverkiezingen van 9 juni, noch bij de Provinciale Statenverkiezingen in maart 2011, maar daarna wellicht wel, aldus de woordvoerder. Daartoe moet de Kieswet worden aangepast.

Het ministerie benadrukt dat de stemcomputer die tot 2007 is gebruikt hoogstwaarschijnlijk niet terugkeert. „Die computer was een black box. De kiezer drukte op een knop en daarna moest hij er maar op vertrouwen dat de gegevens goed werden verwerkt. Dat is in strijd met het beginsel van transparantie in de Kieswet.”

Na acties van de stichting ‘Wij vertrouwen stemcomputers niet’ deed een commissie onder leiding van oud minister van Justitie Korthals Altes in 2007 onderzoek naar de stemcomputer. Het advies toen: gebruik de stemcomputer niet meer maar houd andere opties open, zoals elektronisch tellen. Staatssecretaris Bijleveld (Binnenlandse Zaken, CDA) was daar voor, maar de Kamer was tegen.

Een onderzoek naar vermeende onregelmatigheden naar stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen is half april klaar.

Interview Rop Gonggrijpop nrc.nl/binnenland