Franse kiezer keert zich af van centrum-rechts

De Franse kiezers hebben zich gisteren in de eerste ronde van de regionale verkiezingen massaal afgekeerd van regeringspartij UMP van president Nicolas Sarkozy. Met ongeveer 27 procent van de stemmen haalde centrum-rechts de laagste score in ruim vijftig jaar.

De opkomst bereikte een nieuw laagterecord van 46,5 procent. Het meest opvallende resultaat was van de extreem-rechtse Front National, dat op nationaal niveau 11,7 procent haalde; lager dan bij de vorige regioverkiezingen in 2004, maar een wederopstanding vergeleken met alle verkiezingen sindsdien. Aangevoerd door de centrum-linkse Parti Socialiste (29,5 procent) en de nieuwe groene formatie Europe Ecologie (12,5) haalt links op nationale schaal ruim 55 procent van de stemmen.

In de regionale verkiezingen kiezen de Fransen in twee ronden presidenten en parlementen in 26 regio’s. Voor de tweede ronde, aanstaande zondag, kwalificeren zich per regio de partijen die gisteren minimaal 10 procent haalden. Links heeft in alle regio’s de beste kansen. PS en Europe Ecologie kondigden aan hun lijsten samen te voegen.

De lage opkomst en de relatief hoge score van het Front National is van links tot recht opgevat als een zorgelijke ontwikkeling. Volgens een PS-prominent blijken de presidentsverkiezingen van 2007, toen de opkomst hoog was en het FN laag scoorde, een „incident” te zijn geweest.

Zowel FN-leider Jean-Marie Le Pen als zijn dochter en mogelijke opvolger Marine Le Pen haalden als lijsttrekker in respectievelijk de regio rond Marseille en Lille zo’n 20 procent. Marine Le Pen zei gisteren dat de Fransen „wakker zijn geworden”.

Het is voor het eerst sinds de verkiezing van Sarkozy tot president in 2007 dat zijn partij UMP niet als de grootste partij uit de stembus komt. Peilingen wijzen uit dat steeds meer Fransen, inmiddels een ruime meerderheid, teleurgesteld in hem zijn.

Premier Fillon riep de kiezers die de regering steunen op volgende week wél naar de stembus te gaan.