Fictie voor Georgië al te geloofwaardig

Het was maar een grap, verklaarden de programmamakers achteraf. Maar de Georgiërs konden er niet bepaald om lachen.

Na de uitzending van televisiestation Imedi, zaterdag, over een Russische invasie kregen Georgische ziekenhuizen drie keer zoveel meldingen als normaal binnen van mensen met hartklachten. Inwoners van het dorpje Gori, dat tijdens de oorlog met Rusland in 2008 werd gebombardeerd, verlieten in allerijl hun huizen. De herinnering aan die oorlog stond velen kennelijk nog helder op het netvlies.

Tijdens de uitzending, zaterdagavond acht uur, berichtte een anchorman van het journaal over een oorlog die was uitgebroken. Russische bommenwerpers en tanks zouden onderweg zijn naar Georgië. President Saakasjvili was vermoord. De berichtgeving werd afgewisseld met archiefbeelden van de oorlog in 2008.

Natuurlijk ging het om een grap, om satire, verklaarde de eigenaar van de zender achteraf. De anchorman was ingehuurd. En voorafgaand aan de uitzending was een disclaimer in beeld geweest waarin stond dat het om fictie ging. Spijtig dat veel burgers die mededeling was ontgaan, maar daar was niets aan te doen.

De oppositie vermoedt echter dat de uitzending veel meer een bewuste poging was om de oppositie in kwaad daglicht te zetten dan een grap. De zender is in handen van een voormalige adviseur van Saakasjvili. In de uitzending werden gemanipuleerde beelden getoond van Georgische oppositieleiders die lachend de Russische bezetter binnenhaalden.

En Saakasjvili? Die was boos op de programmamakers, zei hij, maar hij noemde een Russische invasie ook nog altijd „heel realistisch”.

Bekijk de uitzending op nrc.nl/buitenland

Commentaar: pagina 7