Feyenoord is aanvallend onmachtig

Feyenoord 1 Heracles Almelo 1

Ruststand 0-0. 82. Everton 0-1, 90+3. Vlaar 1-1. Scheidsrechter: Van Egmond. Toeschouwers: 45.000.

Wie de wedstrijdanalyse van Mario Been hoorde, zou bijna denken dat de scheidsrechter gisteren een hoofdrol had vervuld in de Kuip. De Feyenoordtrainer stelde dat Dick van Egmond had verzuimd een strafschop toe te kennen bij een overtreding op Sekou Cissé. „Hij nam een discutabele beslissing”, mokte Been. „Dat doet hij hier wel vaker. Maar dat mag ik natuurlijk niet zeggen van de KNVB.”

De werkelijkheid is dat Feyenoord aanvallend zo onmachtig is dat het na de winterstop nog geen van de vier wedstrijden op eigen veld heeft weten te winnen. Tegen Heracles Almelo moest de bonkige verdediger Ron Vlaar er aan te pas komen om diep in blessuretijd een punt te redden voor de ploeg uit Rotterdam. Feyenoord heeft nu tien doelpunten minder gemaakt dan landskampioen AZ, dat op zes punten afstand de voornaamste concurrent is voor de vierde plaats. „Het probleem is simpel”, erkende Been. „We scoren moeilijk, vooral thuis. Voor het doel moeten we scherper zijn. In uitwedstrijden lukt het beter.”

Omdat het ongehinderd schieten van elf meter nu eenmaal aanlokkelijker is dan op volle snelheid uithalen met de handicap van een lastige verdediger, vroegen de Feyenoorders gisteren vier keer om een strafschop. Ze deden dat na valpartijen die steeds vaker zijn te zien in de eredivisie. Het zijn geen echte schwalbes, zoals de potsierlijke duik van Jon Dahl Tomasson ruim een maand geleden in de klassieker tegen Ajax. Eerder dankbare struikelingen, na verlies van balans, snelheid of richting door een lichte overtreding. Wat na zo’n akkefietje volgt zijn de armen in de lucht, de smekende blik naar de scheidsrechter en het voorwenden van pijn.

In de Kuip probeerde eerst Karim El Ahmadi het met een val nadat doelman Martin Pieckenhagen de bal voor zijn benen had weggetikt. Scheidsrechter Van Egmond was niet gevoelig voor de smeekbede van de middenvelder. Giovanni van Bronckhorst deed een tweede poging door languit te gaan in een duel met Tim Breukers. De verdediger reageerde geërgerd op de Feyenoordaanvoerder en in het opstootje dat volgde kwam scheidsrechter Van Egmond tot hilariteit van de Kuip ten val.

Daarna had Cissé nog het meest recht op een strafschop, omdat hij opzichtig bij zijn arm werd vastgehouden door verdediger Birger Maertens. De aanvaller ging echter zo overdreven gestrekt, dat de werkelijke hinder die hij ondervond van de overtreding voor de scheidsrechter nauwelijks meer in te schatten was. Feyenoord beklaagde zich een vierde keer, toen Georginio Wijnaldum ingeklemd tussen twee Heraclesverdedigers naar de grond ging. Maar opnieuw wuifde Van Egmond het protest weg.

Waar de meeste Heraclesspelers zich gedurende de wedstrijd vooral hadden opgewonden over de gretigheid waarmee Feyenoorders ten val kwamen, vroeg hun ploeggenoot Darl Douglas glashard om een strafschop aan de andere kant van het veld. De buitenspeler werd correct getackeld door André Bahia, keek verontwaardigd naar Van Egmond en werd in woord en gebaar gesteund door ploeggenoot Bas Dost. Bahia uitte juist weer zijn onvrede over de buiteling van Douglas.

Zowel Feyenoord als de verrassende nummer zes van de eredivisie Heracles had ook op eigen kracht een doelpunt kunnen maken in de aantrekkelijke eerste helft. Doelman Rob van Dijk, die gisteren opnieuw uitviel met een liesblessure, moest eerst ingrijpen bij een schot van Willy Overtoom. Daarna kopte Luigi Bruins op de lat namens het sterkere Feyenoord en schoten Wijnaldum en Cissé hard op de vuisten van Heraclesdoelman Pieckenhagen.

In de mindere tweede helft kreeg de thuisploeg weer de beste mogelijkheden. Bruins raakte de paal, en werd vervangen door Roy Makaay, die een voorzet gaf waaruit Wijnaldum op ploeggenoot Cissé schoot in plaats van het doel. Tien minuten voor tijd leek Everton na een uitval de wedstrijd te beslissen in het voordeel van Heracles, dat onder leiding staat van trainer Gertjan Verbeek, vorig jaar in de winterstop opgestapt bij Feyenoord. De spits schoot de bal op aangeven van Douglas vanaf de rand van het strafschopgebied achter invaller Erwin Mulder. Vlak voor het eindsignaal redde Vlaar met een hard schot na een afgeslagen aanval alsnog een punt voor Feyenoord.

    • Michiel Dekker