een weekeinde vol voetbal

AZ heeft zaterdag voorafgaand aan het met 6-2 gewonnen duel met RKC Waalwijk afscheid genomen van Dirk Scheringa. De in oktober 2009 opgestapte voorzitter werd benoemd tot erevoorzitter. Bovendien kreeg Scheringa het gouden ere-insigne van de stad Alkmaar. Scheringa was zestien jaar voorzitter van AZ, maar legde die functie neer na het faillissement van de DSB Bank. Scheringa en zijn vrouw Baukje kregen een seizoenkaart voor het leven. De supportersvereniging benoemde Scheringa tot erelid en vernoemde het supportershome naar de oud-voorzitter. „Ik neem afscheid van de mooiste club van Nederland”, sprak de geëmotioneerde Scheringa vanaf de middenstip.

Guus Hiddink ontbreekt komende zomer definitief bij het WK voetbal. De Nederlandse trainer heeft een aanbod van Ivoorkust afgeslagen. Dat liet Hiddink zaterdag weten. „Ik ga ook niet met een ander land naar Zuid-Afrika”, aldus Hiddink, die nog tot eind juni onder contract staat bij de Russische voetbalbond. „Na het WK treed ik in dienst van de Turkse voetbalbond. Dat nieuwe contract vraagt veel aandacht. Turkije heeft grote plannen en en ik bereid me zo goed mogelijk voor.”

Roda JC moet voor komend seizoen op zoek naar een nieuwe hoofdsponsor. De club uit Kerkrade maakte bekend dat Aevitae na deze voetbaljaargang stopt als hoofdsponsor. De zorgverzekeraar prijkt sinds 2006 op de shirts van de Limburgers.

Arjen Robben was zaterdag opnieuw van grote waarde voor Bayern München. De Nederlandse international maakte in het duel met Freiburg (2-1) de gelijkmaker en uit een strafschop de winnende treffer voor de ploeg van trainer Louis van Gaal. Door de zege blijft Bayern München koploper in de Bundesliga. Robben bezorgde zijn club vorige week met een treffer tegen Fiorentina ook al een plek in de kwartfinales van de Champions League.

Ruud van Nistelrooy denkt dat hij zijn carrière afsluit bij Hamburger SV. Dat liet de Nederlandse spits gisteren weten in de Duitse krant Bild. „HSV wordt mijn laatste hoofdstuk”, aldus de Brabander, die daarmee een terugkeer naar zijn oude club PSV uitsluit. „Ik ben geïnspireerd door Hamburg en de euforie van de supporters.” Van Nistelrooy maakte in de winterstop de overstap van Real Madrid naar HSV. Gisteren verloor Van Nistelrooy met zijn club de topper tegen Bayer Leverkusen met 4-2. Hij begon in de basis, maar werd in de 70ste minuut vervangen door Markus Berg.

Manchester United heeft de koppositie in de Premier League gisteren weer overgenomen van Chelsea. De ploeg van doelman Edwin van der Sar won op Old Trafford met 3-0 van Fulham. Wayne Rooney was zoals vaker dit seizoen de grote man bij United met twee treffers. Dimitar Berbatov maakte in de slotminuut het derde doelpunt. Manchester heeft twee punten meer dan Chelsea, dat zaterdag met 4-1 won van West Ham United. De doelpunten van Chelsea kwamen op naam van oud-PSV’er Alex, Didier Drogba (tweemaal) en Florent Malouda. Drogba bracht zijn totaal aantal treffers van dit seizoen op 21.

Bordeaux blijft koploper in de Franse competitie, maar de titelverdediger is aan een matige periode bezig. Vorige week verloor het met 2-1 van Auxerre; zaterdag bleef Bordeaux op bezoek bij AS Monaco steken op 0-0. Bordeaux heeft nu 53 punten uit 27 duels. Montpellier, dat met 1-1 gelijkspeelde tegen Auxerre, heeft hetzelfde puntentotaal maar heeft een duel meer gespeeld. Olympique Lyon, dat vorige week Real Madrid uitschakelde in de Champions League, profiteerde niet. De ploeg speelde thuis gelijk tegen St. Etienne (1-1) en staat met 51 punten vierde.