Druk op paus neemt toe na schandalen

Het Vaticaan en de paus komen onder steeds grotere druk te staan om het openbare stilzwijgen rond (seksueel) misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk te doorbreken.

De druk neemt toe nu het bisdom München, waarvan Joseph Ratzinger destijds bisschop was, ervan wordt beschuldigd begin jaren tachtig een pedofiele priester in bescherming te hebben genomen. Het bisdom heeft de overplaatsing van de priester bevestigd, maar zei dat Ratzinger daarvan niet op de hoogte was. Ratzinger werd in 2005 tot paus verkozen.

Terwijl afgelopen weekeinde nieuwe onthullingen naar buiten kwamen over misbruik door geestelijken in Zwitserland, Oostenrijk en Duitsland, repte de paus in zijn zondagsgebed met geen woord over de schandalen. „Benedictus zwijgt”, kopte de invloedrijke krant Süddeutsche Zeitung vanochtend.

Ook de beloofde brief aan de Ierse gelovigen, na seksueel misbruik daar, laat nog op zich wachten. Het Vaticaan liet afgelopen weekeinde wel weten te betreuren dat er in Duitsland een campagne tegen de paus gaande is.

Slachtoffers van misbruik door geestelijken reageren verontwaardigd op die stelling van het Vaticaan. Politici, ook van katholieken huize, eisen een onafhankelijk onderzoek nu steeds meer gevallen van seksueel misbruik bekend worden. In Duitsland gaat het om een paar honderden gevallen.

Van de paus was al bekend dat hij als prefect voor de Congregatie van de Geloofsleer een van de belangrijkste verantwoordelijken was voor een beleid van toedekking en geheimhouding van seksueel misbruik door geestelijken. Het is voor het eerst dat hij nu zelf wordt genoemd in een concreet dossier. Ook de broer van de paus, Georg Ratzinger, kwam in opspraak, hij bekende dat hij als hoofd van een jongenskoor wel eens kinderen had geslagen.

De hoogste Ierse katholieke geestelijke, kardinaal Sean Brady, is dit weekeinde eveneens in opspraak geraakt door zijn betrokkenheid bij de afwikkeling van een zaak van seksueel misbruik, daterend uit 1975. De politie werd hierover niet ingelicht en twee kinderen, die destijds werden gehoord door de kerk, moesten vooraf een verklaring ondertekenen dat ze voor de buitenwereld zouden zwijgen. Brady, destijds een gewone priester, nam het verhoor van de kinderen af.

Sommige slachtoffers van seksueel misbruik drongen gisteren aan op Brady’s ontslag. De Ierse primaat wees die suggestie van de hand. Hij ontkende dat er was gepoogd de kwestie in de doofpot te stoppen.

Blog over Vaticaan en cijfers misbruik op nrc.nl/wereld