De ongeautoriseerde Nina-biografie

boekomslag Nina van Eric Smit

Het gebeurt niet vaak in Nederland dat een uitgever een boek stilletjes eerder in de boekhandel verspreidt dan gepland was, om zo een mogelijk publicatieverbod voor te zijn. Vrijdag diende een kort geding van Nina Storms, beter bekend als Nina Brink, ooit topvrouw van voormalig internetbedrijf World Online, tegen journalist Eric Smit en zijn uitgever Prometheus. De zakenvrouw eiste rectificaties van delen van de ongeautoriseerde biografie Nina. De onweerstaanbare opkomst van een powerlady (Prometheus, € 19,95) Eerst wilde ze in een kort geding een publicatieverbod eisen. Maar de schrijver en uitgever hebben daar niet op gewacht. Sinds vorig weekeinde ligt de biografie, waartegen Storms ook een bodemprocedure is begonnen, in de boekhandel.

Eric Smit schetst een patroon in de ontwikkeling van Nina Aka’s zakelijk leven, dat zich op steeds grotere schaal lijkt te herhalen, tot aan het rampzalige World Online-beursfiasco toe. Nina Aka/Brink/Storms gaat steeds door roeien en ruiten om groei van haar bedrijf na te jagen, en er zelf ook aan te verdienen. Steeds worden met weinig kennis van zaken matige of failliete bedrijven opgekocht en dat allegaartje brengt Nina dan met een mooi verhaal naar de beurs, zodat managers en financiers er voordeel bij hebben. Met automatiseringsmiljonair Willem ‘Barretje Hilton’ Smit zet ze bijvoorbeeld in de jaren tachtig een nieuw computerbedrijf op, Newtron, dat groeit door snelle overnames. Ze gaan naar de beurs, er wordt met aandelen en winstcijfers gerommeld, aangekochte bedrijven blijken failliet te zijn – adembenemend om het allemaal te lezen. Het wordt een debacle vol ruzies en rechtszaken, waarbij Willem Smit ‘bijna onophoudelijk in hoofdstedelijk Bargoens zijn afkeuring over Nina uitspreekt.’ De auteur verwijst dan naar een voetnoot, een van de betere uit de Nederlandse boekgeschiedenis: Noot 28: ‘[Willem] Smit was weinig terughoudend en gebruikte grove scheldwoorden om zijn misbaar over Nina aan zijn kenbaar te maken. Het adjectief ‘vuile’ of ‘smerige’ maakte doorgaans deel uit van die woordkeuze.’

Nina Brink inmiddels, gaat rijker en met vastberadenheid verder met haar eigen bedrijf A-Lines. Ze komt in contact met een Spanjaard die een Europese internetaanbieder wil opzetten, en geld zoekt. Met flair, blufpoker, chicanes en contacten brengt Brinks de bal aan het rollen. Opnieuw worden onrendabele bedrijven overgenomen, maar het nieuwe internet is eind jaren negentig zo sexy dat er groot internationaal geld afkomt op Nina Brinks World Online. Het wordt een van grootste beursintroducties hier ooit gedaan, en een die meteen flopt, mede omdat niet duidelijk is of Brink zelf nog wel aandelen in haar eigen bedrijf heeft. En omdat onbekende investeerders meteen grote pakketten aandelen verkopen om te cashen. Rechters hebben na jaren procederen vastgesteld dat de beleggers bij de introductie van World Online door het bedrijf en de banken misleid zijn. Dat Brink persoonlijk malversaties heeft gepleegd is nooit aangetoond; ze is niet vervolgd.

Deze ‘ongeautoriseerde’ biografie geeft een fascinerend beeld van de hebzuchtige manoeuvres van zakenlui en bankiers die in de jaren negentig in de internetbubbel werkten. En van de Nederlandse vrouw die daarin een unieke hoofdrol speelde.

Paul Steenhuis

    • Paul Steenhuis